Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден

...
Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден
Коментари Харесай

Путин проведе телефонен разговор с лидера на хунтата в Мали


Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През организира през днешния ден телефонен диалог с водача на хунтата в Мали Асими Гоита и разиска с него доставката на съветски торове в западноафриканската страна, съобщи ТАСС, като се базира на пресслужбата на Кремъл.

В диалога " бе очебийно какъв брой е значимо да бъде осъществена самодейността на Русия по отношение на безплатната доставка на нуждаещи се страни на близо 300 хиляди тона съветски торове, които са блокирани в европейски пристанища поради противозаконните наказания ", написа в известието.

Миналия месец съветският президент сподели, че тези торове са блокирани в пристанища в Европейския съюз макар съглашението сред Москва и Киев, което дава опция за експорт на украинско зърно през пристанища на Черно море, напомня Франс прес.

Путин упрекна Европейски Съюз, че желае да си присвои тези торове, и даде обещание, че в случай че Москва успее да си ги върне, те ще бъдат предоставени гратис на разрастващи се страни.

Според Кремъл двамата президенти са се споразумели също по този начин " да укрепят руско-малийското съдействие в областта на сигурността, с цел да бъдат отстранени терористичните организации на всички места в Мали ".

Полковник Асими Гоита отпред на група високопоставени военни взе със мощ властта в западноафриканската страна през август 2020 година След това хунтата пое курс към разкъсване с Франция, която се бореше с джихадистки формирования в района от 2013 година, и към по-тясно съдействие с Москва.

Впоследствие Мали получи оръжия от Русия и одобри на своя територия огромен брой хора, за които ръководещите военни настояват, че са съветски инструктори. Според Запада обаче това са наемници от частната военна компания " Вагнер ". Хунтата отхвърля тези изказвания, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР