Руският президент Владимир Путин увери, че не иска конфликт с

...
Руският президент Владимир Путин увери, че не иска конфликт с
Коментари Харесай

Путин коментира Украйна, НАТО и цените на газа на годишната си пресконференция

Руският президент Владимир Путин увери, че не желае спор с Украйна, само че желае гаранции за сигурността на Русия. В продължение на 3 часа и 56 минути той дава отговор на въпроси на обичайна си годишна конференция. Коментирани бяха тематиките за НАТО, цените на газа, Афганистан, протестът на Олимпийските игри и доста вътрешни проблеми.
Модератор на диалога беше представителят на Кремъл - Дмитрий Песков.

За 17-и път Владимир Путин отговоря на въпроси часове наред. Относно обстановката по границата с Украйна, президентът съобщи, че желае добросъседски връзки с Киев, само че с актуалното държавно управление това не е допустимо. Готови сме да работим с тези сили, които желаят положителни връзки с Русия, сподели Путин.

" Казват ни - война, война, война. Създава се усещане, че украинското държавно управление може би готви трета военна интервенция - и нас ни предизвестяват овреме - не се месете, не защитавайте тези хора. Ако ще ги защитавате - ще последват такива и такива наказания. Да се готвим за това ли? Не, ние разполагаме ракети покрай границите на Съединени американски щати, те са на прага на нашия дом. Нашите дейности ще зависят не от договарянията, а от гарантирането на сигурността на Русия - през днешния ден и в историческа вероятност. В тази връзка ясно и съответно дадохме да се разбере - следващо разширение на НАТО на изток е недопустимо! Кое не е ясно? ", съобщи съветският президент Владимир Путин.

Той добави, че западните сътрудници са изразили подготвеност за договаряния по тематиката - евентуално при започване на идната година. Има ли гаранции, че Москва няма да нападне Киев - питаха западни публицисти.

" Вие желаете от мен някакви гаранции. Вие би трябвало да ни дадете гаранции! ВИЕ, освен това неотложно и в този момент! ", добави Владимир Путин.

По отношение цената на газа - съгласно съветския държавен глава, Европа сама е отговорна за високите цени на синьото гориво.

" Казвахме, не прекратявайте дълготрайните контракти! НЕ, споделяше Европейска комисия. Трябва да се мине на пазарни връзки - пазарът ще контролира всички. Е, ето контролира - 2 000 и малко $ за 1000 кубически метра ", сподели още Владимир Путин.

Той присъстваше онлайн в залата. Заради строгите ограничения в нея бяха единствено 507 представители на медии. Англия приветства желанието на Москва за договаряния през януари, а първите мнения на западни медии за конференцията са, че след седмици на нападателна изразителност, тонът на Путин е бил по-умерен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР