Руският президент Владимир Путин ще разговаря в четвъртък, 24 октомври,

...
Руският президент Владимир Путин ще разговаря в четвъртък, 24 октомври,
Коментари Харесай

Путин ще се срещне с генералния секретар на ООН

Руският президент Владимир Путин ще беседва в четвъртък, 24 октомври, с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Разговорът ще се състои в границите на срещата на върха на БРИКС, като това ще е първата среща сред Путин и Гутериш след началото на съветската атака в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В края на форума на БРИКС в Казан Путин ще има седем двустранни срещи, в това число с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, съобщи на брифинг в Москва през днешния ден дипломатическият консултант на Кремъл Юрий Ушаков.

Това е първото посещаване на Гутериш в Русия от 26 април 2022 година насам. Тогава той се срещна с Путин в Москва. По време на диалозите съветският държавен глава съобщи, че има вяра в " позитивния излаз " от договаряния с Украйна. Оттогава Москва и Киев прекратиха всички публични договаряния, а позициите им в този момент наподобяват още по-непримирими. На срещата на върха на БРИКС в Казан Русия счита да насочи обръщение, че политиката на наказания и изолираност, която Западът наложи против Москва в отговор на нападението против Украйна, се е провалила, отбелязва Агенция Франс Прес. 

В коридорите на форума Владимир Путин ще има общо към петнадесет двустранни срещи, в това число с китайския президент Си Цзинпин, индийския президент Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамапоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Международните пътувания на съветския президент са лимитирани от заповед за арест, издадена от Международния углавен съд през март 2023 година по съмнение в нелегално депортиране на украински деца в Русия - обвинявания, които Москва изрично отхвърля, напомня Агенция Франс Прес.

Путин пропусна предходната среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 година, а по-късно и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година.

Преди няколко дни съветският държавен глава разгласи, че няма да пътува до Рио де Жанейро в Бразилия на 18 и 19 ноември за срещата на върха на Г-20.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР