Руският президент Владимир Путин ще проведе преговори в Кремъл днес,

...
Руският президент Владимир Путин ще проведе преговори в Кремъл днес,
Коментари Харесай

Срещата Путин - Ердоган: Какво ще стане?

Руският президент Владимир Путин ще организира договаряния в Кремъл през днешния ден, 5 март, с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, който ще дойде в Москва на фона на внезапно влошената обстановка в зоната на деескалация в Сирия и по-точно в сирийската провинция Идлиб, съобщи БГНЕС.
" Очакванията от договарянията са да се реализира общо схващане за аргументите за тази рецесия, нездравословните последствия от нея и набор от нужни взаимни ограничения за нейното по-нататъшно преустановяване ", съобщи прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков. Той не посочи какъв съответен набор от ограничения може да бъде обсъждан , призовавайки да се изчака резултата от срещата.
По-рано Кремъл означи, че позицията на Русия в идните договаряния " ще бъде безусловно поредна и непроменена ". Това към този момент беше декларирано на разнообразни равнища от Путин и външния министър Сергей Лавров и от междуведомствената съветска делегация, която работи с турските си сътрудници. Според Песков, Москва отстоява териториалната целокупност на Сирия и поддържа Дамаск в битката против тероризма, като в същото време поддържа ангажираност към споразуменията от Сочи и придава " огромно значение на съдействието с турските сътрудници ".
Говорителят на президента на Руската федерация също означи, че Анкара към момента не е изпълнила изискванията на съглашението от Сочи от септември 2018 година, " в което се показва, че Турция ще би трябвало да обезпечи обезоръжаването на терористите и въоръжената съпротива в Идлиб и изтеглянето на тежкото оръжие и така нататък "
Турският президент Реджеп Ердоган съобщи пред кореспонденти, че чака от договарянията в Москва " бързо определяне на помирение ". Преди това той увери, че Турция няма вкус към сирийска територия и предпочитание да се укрепи там.
Турският министър на защитата Хулуси Акар разяснява пред Народното събрание актуалната обстановка в Идлиб. Той съобщи, че турските войски ще продължат да работят в провинцията " според интернационалното право и по-ранните съглашения " от Астана и Сочи. Освен това, сподели той, Анкара чака Русия, с цел да извърши съглашението от Сочи, да окаже своето въздействие върху сирийските управляващи.
Вестник " Сабах " твърди, че двете страни на договарянията в Москва биха могли да подпишат ново съглашение, което ще бъде обновена версия на предходния меморандум от Сочи.
Преговорите сред Путин и Ердоган ще бъдат тяхната трета персонална среща от началото на тази година: те приказваха на конференцията за Либия в Берлин на 19 януари и на церемонията по стартирането на газопровода " Турски поток " в Истанбул на 8 януари.
Според уеб страницата на Кремъл, предходната година Путин е разговарял с Ердоган 12 пъти по телефона - повече, в сравнение с с други задгранични сътрудници. От началото на 2020 година президентите на Руската федерация и Турция организираха пет телефонни диалога, два от които в края на февруари на фона на ескалацията в Идлиб.
Преди огромната среща, Ердоган беседва и с Еманюел Макрон по телефона - за обстановката в Идлиб.
Гласът на Башар Асад
Преди огромната среща сред Путин и Ердоган, проговори и сирийският президент Башар Асад - индивидът, против чието ръководство турският президент твърди непрекъснато в последно време, че се бори. Той го стори пред " Россия 24 ", като дефинира турския и сирийския президент за " приятелски ".
" Сега запитвам турския народ - какъв ви е казусът със Сирия? Какъв е този проблем, поради който би трябвало да умират турски жители? Какво враждебно деяние, огромно или малко, Сирия е направила срещу Турция и по време на войната, или преди войната? Няма такова нещо и в никакъв случай не е имало ", съобщи Асад.
Още: " Експерти: Европейски Съюз би трябвало да прекъсне всевъзможни връзки с Турция "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР