Руският президент Владимир Путин предупреди, че ще има проблеми със

...
Руският президент Владимир Путин предупреди, че ще има проблеми със
Коментари Харесай

Путин предупреждава за проблеми с Финландия, след като Западът я „вкара в НАТО“

Руският президент Владимир Путин предизвести, че ще има " проблеми " със прилежаща Финландия, откакто тя се причисли към НАТО по-рано тази година, съобщи CNN.

Присъединяването на Финландия към НАТО означи забележителна смяна в пейзажа на сигурността в Северна Европа и добави към 1300 км към границата на алианса с Русия.

Това беше и удар за президента Путин, който от дълго време предизвестява против разширението на НАТО.

" Те (Западът) взеха Финландия и я вкараха в НАТО! Защо, нали сме имали някакви разногласия с Финландия? Всички разногласия, в това число и тези от териториален темперамент в средата на ХХ век, от дълго време са решени ", съобщи Путин в изявление, оповестено в неделя, представено от CNN.

" Не е имало проблеми, само че в този момент ще има, тъй като в този момент ще създадем там Ленинградски боен окръг и несъмнено ще съсредоточим там военни елементи " , добави Путин в изявлението, обещано от съветската държавна телевизия " Россия 1 ".

Путин също по този начин отхвърли като " цялостна нелепост "  коментарът на американския президент Джо Байдън , който по-рано този месец предизвести, че Путин " ще продължи ", в случай че превземе Украйна, намеквайки, че Русия в последна сметка може да нападне съдружник на НАТО и да въвлече американските войски в спора.

Руският водач съобщи, че Русия " няма никаква причина, никакъв интерес, никакъв геополитически интерес, нито стопански, нито политически, нито боен, да води война със страните от НАТО ", като добави, че Москва няма никакви териториални искания в страните от НАТО.

" Нямаме предпочитание да скапваме връзките си с тях (страните от НАТО), ние сме заинтригувани от развиването на връзките ", добави Путин.

Финландия стана 31-ият член на НАТО, откакто се причисли през април, удвоявайки директната граница на алианса за сигурност с Русия.

Още преди Путин да стартира нашествието си в Украйна, той изиска НАТО да ограничи разширението си. И въпреки всичко точно войната " промени средата за сигурност на Финландия " , което докара до желанието на скандинавската страна да се причисли към алианса, съобщи президентът Саули Нийнистьо през май 2022 година, когато разгласи, че страната му ще се стреми да се причисли.

В рамките на няколко месеца след подаването на кандидатурата си финландското държавно управление съобщи, че ще похарчи към 143 млн. $ за построяването на бариерни огради по 830-километровата източна граница на Финландия с Русия, която до неотдавна не разполагаше с съвсем никаква отбрана на сигурността.

През седмицата Финландия още веднъж затвори цялата си граница с Русия поради изказвания, че стотици хора се пробват да преминат без виза.

След като предишния месец беше оповестено следващото затваряне, финландският министър-председател Петери Орпо упрекна Русия, че " дава опция за инструментализиране на хората и ги насочва към финландската граница при тежки зимни условия. Финландия е решена да постави завършек на това събитие ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР