Руският президент Владимир Путин предложи Русия и САЩ да се

...
Руският президент Владимир Путин предложи Русия и САЩ да се
Коментари Харесай

Путин: Русия е готова да не разполага ракети в Европа!

Руският президент Владимир Путин предложи Русия и Съединени американски щати да се спогодят да не разполагат избрани ракети с наземно базиране в Европа и да одобряват ограничения за взаимни инспекции след прекратяването на действието на контракта за ракетите със междинен и дребен обхват, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл.

Путин сподели, че Русия е подготвена да не разполага в европейската част на своята територия ракети " 9М729 ", които Съединени американски щати считат за нарушаващи контракта, в случай че и НАТО предприеме съответни стъпки в тази тенденция, предава Българска телеграфна агенция.

Той предложи да се обмислят ограничения за създаване на взаимно доверие, като се разреши на Русия да прави инспекции на американските комплекси " Иджис Ашор " в бази на Съединени американски щати и НАТО в Европа, а Съединени американски щати да ревизират съветските ракети " 9М729 " в обекти в Калининградска област.

" Предлагаме всички заинтригувани страни да обмислят съответни разновидности за ограничения за взаимни инспекции, с цел да се отстранен съществуващите паники ", съобщи Кремъл.

Путин сподели, че Русия поддържа мораториум върху разполагането на ракети със междинен и дребен обхват с наземно базиране, и прикани НАТО да разгласи сходен ответен мораториум.

Той прикани всички заинтригувани страни да потърсят метод за поддържане на стабилността в света без контракта за ракетите със междинен и дребен обхват във връзка с Азиатско-тихоокеанския район.

Съединени американски щати се отдръпнаха от контракта предходната година, като упрекнаха Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвиняванията.

Според Путин излизането на Съединени американски щати от контракта е " сериозна неточност, която ускорява заплахата от разрастване на конкуренция във въоръженията ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР