Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една

...
Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една
Коментари Харесай

Путин предложи договорът Нов СТАРТ със САЩ да се удължи с 1 година

Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година договорът Нов СТАРТ със Съединени американски щати за редуциране на стратегическите нападателни оръжия, три дни откакто Съединени американски щати предложиха удължение на този контракт, който изтича на 4 февруари 2021 година, предадоха Франс прес и Ройтерс.

" Предлагам да се продължи действието на настоящия контракт без никакви условия с още най-малко една година, с цел да има опция да се водят основни договаряния по всички параметри ", сподели Путин на съвещание на своя Съвет за сигурност. Той означи, че договорът до момента е работил ефикасно и би било тъпо да спре действието му.

Подписаният през 2010 година контракт Нов СТАРТ лимитира броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и Съединени американски щати могат да разпрострат. Ако не бъде продължен, може да се стигне по нова конкуренция във въоръжаването и напрежение сред Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

В сряда Русия отхвърли изказвания на Съединени американски щати, че двете страни са постигнали кардинално съглашение за удължение периода на контракта.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи на съвещанието на съветския Съвет за сигурност, че ще заяви съветската позиция на Съединени американски щати в най-скоро време, откакто Путин му разпореди да формулира позицията на Москва и да получи отговор от Вашингтон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР