Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който се налага

...
Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който се налага
Коментари Харесай

Путин подписа закон за "руски софтуер" на телефоните и компютрите

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който се постанова условието всички продавани в страната смарт телефони, кюмпутри и умни тв приемници да имат авансово конфигуриран " съветски програмен продукт ".

Законът влиза в действие от 1 юли следващата година. " Ройтерс " отбелязва, че някои търговци на дребно са се оповестили срещу него и се оплакват, че никой не се е съветвал с тях.

Той бе показан като метод да се помогне на съветските ИТ компании в конкуренция с непознатите и да спести на потребителите потребността да смъкват съветски програмен продукт за новите устройства. Очаква се държавното управление да изготви лист с съветски приложения, които би трябвало да бъдат авансово конфигурирани. Според специалисти в листата за авансово инсталиране могат да се появят приложението за обществени услуги " Госуслуги ", приложения на " Яндекс ", " Спутник " и други (сред чат приложенята могат да се окажат ICQ и " ТамТам " ).

Електронното издание " Медуза " написа, че въпреки детайлности по какъв начин тъкмо ще се ползва законът да са неразбираеми и в него формулировките да са единствено " общи ", той най-вероятно е ориентиран против американския колос " Епъл ", който подхожда с принуда към предварителната апаратура на непознат програмен продукт.

Мярката, на която някои консуматори гледат с подигравка, е част от напъните на Москва за повече " суверенитет " в онлайн пространството. В началото на ноември влезе в действие закон за " върховен " интернет, по-рано тази година се появиха спомагателни регулации за подправени вести и обиди в кибепространството, а под ударите им попадната и авторитетни медии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР