Руският президент Владимир Путин подписа в понеделник указ за прехвърляне

...
Руският президент Владимир Путин подписа в понеделник указ за прехвърляне
Коментари Харесай

Русия национализира пет печатници на Новая газета

Руският президент Владимир Путин подписа в понеделник декрет за прекачване на съветските активи на норвежкия холдинг Amedia към ръководството на Федералната организация за ръководство на собствеността, заяви Радио " Свобода " на рускоезичния си уеб страница. Мярката се отнася за пет печатници в разнообразни градове на Русия. След експлоадирането на войната през 2022 година Amedia се отдръпна от съветския пазар и разгласи, че трансферира част от активите си на основния редактор на " Новая газета ", лауреата на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов.

Пет печатници Prime Print, благосъстоятелност на Amedia и национализирани с декрет на Путин, се намират в Москва, Екатеринбург, Новосибирск, Челябинск и Воронеж. Те печатаха хартиени издания на " Новая газета " до прекъсването на издаването й на 28 март 2022 година Amedia разгласи изтеглянето си от Русия през април същата година.

Компанията заяви, че Муратов ще получи цялостен надзор върху активността на четири от шестте съветски печатници: в Москва, Нижни Новгород, Екатеринбург и Челябинск. Съдбата на още две печатници, в които холдингът не притежаваше 100% от акциите, беше планувано да се реши взаимно с съветските миноритарни акционери.

Както оповестява Important Stories, базирайки се на източници, все още на национализацията активите към момента не са били трансферирани на ръководството на Муратов или " Новая газета ".

В " Новая газета " разясниха национализацията на печатниците. Редакцията заяви, че Amedia е предала ръководството на Муратов на 5 април. Заедно с екипа на вестника той взема решение да трансферира ръководството на печатниците на тяхното управление, с цел да подсигурява запазването на работните места и самите предприятия.

" В сходство със закона беше подадено заявление за такава транзакция до Министерството на цифровото развиване и държавната комисия за задгранични вложения. Бяхме подготвени да се разделим с актива с петгодишна вноска и огромна отстъпка. Но надви друга позиция: ориста на предприятията беше решена, без да се вземат поради мненията на трудовите колективи и управлението, което сътвори неповторими печатници от нулата. Сега единствено Федералната организация за ръководство на собствеността може да отговори на всички въпроси за бъдещата им орис ”, оповестиха от редакцията.

" Новая газета ", издавана в Русия от 1993 година, спря да излиза през март 2022 година, малко след началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна и въвеждането на нови репресивни закони. След това някои публицисти напуснаха страната и започнаха изданието " Новая газета Европа " с редакция в Рига. На 7 февруари тази година Московският градски съд лиши медийния лиценз на " Новая газета ".

Дмитрий Муратов е притежател на Нобелова премия за мир за 2021 година Той получи премията за напъните си да пази свободата на словото и за самостоятелната си публицистика. На 4 септември той разгласи, че краткотрайно напуща поста основен редактор на " Новая газета ", до момента в който оспорва в съда включването му в листата на Министерството на правораздаването на " задграничните сътрудници ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР