Руският президент Владимир Путин подписа указа за търговията с газ

...
Руският президент Владимир Путин подписа указа за търговията с газ
Коментари Харесай

Путин подписа указ за търговията с газ в рубли

Руският президент Владимир Путин подписа указа за търговията с газ с вражески страни, измежду които е и България. При отвод да се заплаща в рубли, доставките на синьо гориво ще бъдат прекъснати.

На международните пазари беше регистриран спад в цените на петрола поради желанието на Съединени американски щати да освободи гориво от стратегическия си запас. А Германия задейства проект, с който да подсигурява енергийните си доставки.

Процедурата за заплащане е направена от Централната банка на Русия и „ Газпром " и към този момент е подписана от президента Путин. Т.нар. " вражески страни " ще би трябвало да си разкрият сметки в рубли в съветски банки, с цел да могат да се издължават на Москва. По-рано, представителят на Кремъл Дмитрий Песков подсигурява, че Русия ще продължи да съблюдава договорите си за доставка на газ.

" За да купят съветски природен газ би трябвало да разкрият сметки в рубли в съветски банки. Именно от тях ще се заплаща газът. Ако такива заплащания не се правят - това ще се смята за несъблюдение на отговорностите от страна на купувача - с всички произлизащи от това последици ", сподели Путин.

" За получателите на съветски газ, които си заплащат доставките, промени няма да има. При всички случаи те получават рубли против валутите, посочени в договорите. Русия продължава да извършва всички си отговорности по настоящите договори и контракти - и като количество, и като цена, и така нататък ", сподели Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

На интернационалните пазари цените на петрола паднаха откакто стана ясно, че в идващите няколко месеца Съединените щати възнамеряват да освободят огромни количества от стратегическия запас на страната. Така Вашингтон се пробва да спре галопиращите цени на горивата. Очакванията са в началото да бъдат освободени към 1 млн барела, а в идните месеци това количество да нарасне до 180 млн барела.

В Германия беше задействан ексклузивен проект за обезпечаване на газовите доставки. Причина за въвеждането му е нашествието на Русия в Украйна и опасенията за спиране на постоянното доставяне със синьо гориво.

" За да сме готови за обстановката, разгласих ранно предизвестие по силата на закона за газови регулации. Това в първата от три вероятни стъпки, заложени в документа. Става дума за наблюдаване на обстановката. Към министерството ще бъде образуван спешен щаб, който ще формализира (обоснове правно/облече в документи) това, което направихме през последните месеци ", сподели Роберт Хабек, министър на стопанската система на Германия.

Хабек прикани и бизнеса, и семействата да се опитат да понижат потреблението на сила - доколкото е допустимо.

И Китай се приготвя за евентуална енергийна рецесия. Страната разгласи, че ще усили производството на изкопаеми горива.

" Заради високите цени на петрола и огромните съмнения в цената му, компанията ни ще се концентрира върху възстановяване на енергийните доставки, както и върху опциите за рандеман на петрол и природен газ. Ще се стремим към пробив в изследването на шистов петрол и газ, с цел да се обезпечат енергийните ресурси ", сподели Ма Йоншен, ръководител на корпорация за рандеман на изкопаеми горива.

Освен в изследване и рандеман, Пекин ще се концентрира и в развиването и увеличението размера на газовите складове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР