Руският президент Владимир Путин подписа указ за индексиране на военните

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ за индексиране на военните
Коментари Харесай

Путин вдига пенсиите на военните, оставя в армията на служба ранените по време на война -

Руският президент Владимир Путин подписа декрет за индексиране на военните пенсии с 10% от 1 юни. Съответният документ беше оповестен в четвъртък на формалния портал за правна информация, заяви ТАСС.

Основното в указа, обаче не е нарастването на пенсиите на военните, а някои правни разпореждания, които са настоящи по отношение на водената в Украйна война – трудоустрояването в армията на ранените и инвалидите, компенсациите за убитите и връзките с кредиторите и запорирането на заплатите на участници във военните дейности.

Указът определя също по този начин реда за работа на военнослужещи, които са приети за негодни или отчасти годни по здравословни аргументи и са наградени с държавни награди по отношение на присъединяване във военни дейности, а също по този начин се явяват ветерани от бойните дейности.

Дори и ранени и инвалидизирани, такива военнослужещи ще могат да продължат да служат в армията на обособени военни длъжности. Както изясни ръководителят на комисията по защита на Държавната дума Андрей Картаполов, те имат право да се отдръпват от военна работа когато и да е по здравословни аргументи.

Освен това на тези военнослужещи ще им бъде изплатена еднократна помощ, планувана при уволняване на оповестените за негодни за военна работа заради военно пострадване, в случай че изявят предпочитание да продължат да служат. Това заплащане може да бъде получено единствено един път.

Картаполов означи също, че заплащанията, които военнослужещите получават за осъществяване на бойни задания, в това число по време на специфична военна интервенция, до момента можеше да бъдат запорирани от кредитори. С новия указ банките няма да могат да запорират по изпълнителни листове обществено значими и други заплащания.

С подписания акт се добавя и описът на лицата, които имат право да получават застрахователни суми при гибел на военнослужещ, с лицата, за които в правосъдно произвеждане е прието, че фактически се отглеждат и устоят от застрахования не по-малко от пет години до навършване на пълноправие.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР