Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който т.нар. недружелюбни

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който т.нар. недружелюбни
Коментари Харесай

Путин разпореди за газа: плащаме в евро, Газпромбанк ги превръща в рубли

Руският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който така наречен недружелюбни страни заплащат природния газ в рубли от 1 април, съобщи ТАСС и разгласява цялостния текст на документа. Ако не заплащат или заплащат в задгранична валута, ще им бъдат спрени доставките.

На банката на Газпром се подрежда да открие сметки в рубли на контрагентите, по които те да заплащат. Ще им се открият и валутни сметки, по които те ще превеждат дължимите пари в упоменатата в договорите им валута. Газпромбанк ще продава тази валута за рубли на търгове, образуване от Московската борса, а рублите ще внася в рублевата сметка, от която ще се прави заплащането. Ще се смята, че газът е заплатен, когато рублите постъпят по тази сметка.

Не излиза наяве обаче какъв ще е курсът, по който ще се продават рублите и ще изгубят ли контрагентите от това, написа 24 часа.

От Министерството на енергетиката разясниха, че се чака единно решение на равнище Европейски Съюз и България ще се съобрази с него. Евентуална смяна на валутата е смяна на контракта, за което се желае единодушие на двете страни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР