Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който ново дружество

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който ново дружество
Коментари Харесай

Русия поема контрола над проекта "Сахалин-2" и може да изгони чуждите инвеститори в него

Руският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който ново сдружение ще поеме всички права и отговорности на Sakhalin Energy Investment Company, която създава петролния и газов план " Сахалин-2 ". Този ход може да принуди задграничните вложители в плана - Shell и японските Mitsubishi и Mitsui - да се откажат от своите дялове, оповестява Reuters. В момента " Газпром " има 50% в плана, Shell - 25%, Mitsui - 12.5%, и Mitsubishi - 10%.

Според указа на Кремъл " Газпром " автоматизирано ще получи същия дял в новата компания, какъвто има сега, до момента в който останалите вложители ще имат интервал от един месец, с цел да оповестят на съветското държавно управление дали желаят да запазят своя дял в новото сдружение, а тези, които се откажат, може да не получат цялостна отплата. Крайното решение дали задграничните компании ще могат да вземат участие в новото сдружение ще бъде взето от Москва. Ако те не бъдат позволени, държавното управление ще продаде техните дялове и ще задържи постъпленията в специфична банкова сметка. Постъпленията от нея по-късно могат да бъдат изпратени към съответните акционери или да бъдат употребявани за погашение на неуточнени компенсации по съглашението за шерване на производството, се споделя още в указа.

Решението на Кремъл може да се окаже проблематично за Shell, която разгласи през март, че ще напусне Русия. Повечето западни енергийни компании се пробват да се изтеглят от съветските планове, само че се затрудняват да намерят искащи купувачи, написа Bloomberg. По думите на изпълнителния шеф на Shell Бен ван Бюрден компанията отбелязва прогрес в продажбата на своя дял, който съгласно калкулации на консултантската компания Wood Mackenzie е на стойност 4.1 милиарда $. През април Bloomberg заяви, че китайски държавни енергийни компании договарят за закупуване на каузи на Shell, а идващия месец Reuters написа, базирайки се на свои източници, че компанията води договаряния с консорциум от индийски енергийни компании.
Реклама Заплаха за японските енергийни ползи
" Сахалин-2 " доставя към 4% от международния пазар на полутечен природен газ, като съгласно Shell главните вносители са Япония, Южна Корея и Китай. Япония разчита на Русия за към 9% от своя полутечен природен газ, като съвсем целият импорт от страната е от " Сахалин-2 ".

Запитан за съветския декрет, заместител основният секретар на японското държавно управление Сейджи Кихара съобщи, че държавното управление изследва наличието му и проучва желанията на Москва. " Най-общо казано, ползите на страната ни в региона на ресурсите не трябва да бъдат накърнени ", сподели той, като отхвърли да каже дали Япония е в контакт с Москва по въпроса.

Mitsubishi разисква проблемите с сътрудниците си от Сахалин и с японското държавно управление, съобщи представител на компанията в имейл. Той също по този начин прибавя, че производството продължава. Представител на японската компания съобщи, че към момента ревизират обстановката.
Свързани публикации Англия стопира износа на газ, в случай че доставките от Русия намалеят още 30 юни 2022, 08:55 Германия вкарва ограничения, с цел да пести газ за зимата 29 юни 2022, 11:50 Европейски Съюз обмисля по-амбициозни цели за икономисване на сила от крайния консуматор 28 юни 2022, 12:17 Сделка за въглища за 166 млн. лева с " Мини Марица-изток " ще избавя Сърбия 22 юни 2022, 15:50 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР