Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за предоставяне на

...
Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за предоставяне на
Коментари Харесай

Путин подписа указ за предоставяне на руско гражданство на украинци

Руският президент Владимир Путин подписа през днешния ден декрет за даване на поданство на страната по опростена процедура за жителите на следените от проруски сепаратисти райони в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тези проекти бяха разкритикувани от държавното управление в Киев и от Европейския съюз.

Кремъл разгласява дълъг лист с украинци, които имат право да придобият съветски паспорт по ускорена 3-месечна процедура. Сред тях са живеещите в " избрани територии " в Донецка и Луганска област, които са под контрола на проруските сепаратисти.

Право на приемане на съветско поданство по опростена процедура имат и украинците, родени и непрекъснато пребиваващи в Крим, и намиращи се отвън украинския полуостров към 18 март 2014 година, когато той бе анексиран от Руската федерация. То важи и за техните деца, съпрузи и родители, заяви ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че указът влиза в действие в деня на своето издание - т. е. през днешния ден.

Украинският проруски президент Виктор Янукович бе свален от власт след протест през февруари 2014 година На другия месец Русия анексира Крим, а през април същата година избухнаха протести в Донецка и Луганска област, в Източна Украйна.

Агенция Ройтерс е събрала доказателства, че Москва е оказала военна помощ на сепаратистите. Руските управляващи отхвърлят да са дали материална поддръжка на бунтовниците.

Путин сподели преди няколко дни, че не вижда нищо неправилно в това Русия да улесни издаването на паспорти на украинците, живеещи в следените от сепаратистите региони.

Новата мярка бе оповестена, откакто комедийният артист Володимир Зеленски бе определен предишния месец за президент на Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР