Руският президент Владимир Путин печели време при кризата около Украйна,

...
Руският президент Владимир Путин печели време при кризата около Украйна,
Коментари Харесай

Вашингтон таймс: Целта на Путин е да засили разделенията между САЩ и съюзниците им

Руският президент Владимир Путин печели време при рецесията към Украйна, разчитайки на различия измежду западните страни, разяснява във вторник американският в. " Вашингтон таймс ".

Външнополитически анализатори считат, че Путин получава стратегическо преимущество, като проточва борбата. Според тях крайната му цел е да ускори раздялите сред Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО и да породи подозрение до каква степен дейно би могъл да отговори Западът, в случай че съветски войски навлязат в Украйна, показва вестникът.

Под повърхността се видяха сходни различия измежду западните страни, въпреки Пентагонът да удостовери, че 8500 американски бойци са сложени в нараснала подготвеност за допустимо изпращане в района, а НАТО разгласи изпращането на още кораби и изтребители в Източна Европа. Миналата седмица американският президент Джо Байдън призна, че вероятно " малко навлизане " на съветски сили в Украйна може да провокира разногласия в НАТО за това какво да се прави.

Според експерти пресметливият Путин разчита на сходни разногласия. Въпреки че Западът значително показва единение, изправен пред провокация от Русия, това единение може да се пропука, до момента в който минава време, а дрънкането на оръжия от съветска страна премине в сухопътно навлизане, отбелязва изданието.

Западните съдружници са единни във връзка с отбраната на териториалната целокупност на Украйна и отхвърлянето на настояванията на Путин за широкообхватно евакуиране на натовските сили от Източна Европа. Но Германия има с Русия огромен план за водопровод, чиято орис е несигурна, и по традиция се отнася с запаси към военни дейности в чужбина. Франция упорства Европа и Европейският съюз да имат обособена роля във формулирането на тактиката. А дребните страни до съветските граници поддържат удивително по-твърдолинейни позиции за опълчването против Кремъл, в сравнение с някои страни по-далеч на запад.

В Европа има все по-силно разбиране, че Путин може би се пробва да надхитри Запада, като провокира безкрайни спекулации и неустановеност за това какво алиансът НАТО би или не би направил в отговор на съветско навлизане. Едно същинско навлизане може да сплоти Запада, само че възможни по-различни дейности, в това число образуване на прелом, осъществяване на хакерска атака или публично признание от Русия на сепаратистки райони в Украйна, биха основали по-трудна обстановка, разяснява " Вашингтон таймс ".

За Москва става по-трудно да отстъпи

За Русия става по-трудно да отстъпи от нападателната си позиция, откакто Съединени американски щати и НАТО афишират, че ще разположат още войски на източния фланг на алианса. Евентуално едностранно отдръпване в този момент би сложило Москва в ситуацията на очевиден губещ в опълчването, откакто тя провокира усилване таман на наличието на НАТО, което искаше да изгони от Източна Европа, написа английският в. " Гардиън ".

Неясната дипломация на Русия и невижданото скупчване на войски по украинската граница, в това число в прилежаща Беларус, към този момент убедиха мнозина анализатори по сигурността, че Кремъл се стреми към война. Никога не е имало особени шансове съветското външно министерство да получи задоволство на максималистичните си претенции за " гаранции за сигурността ", включващи евакуиране на НАТО от страните, които се причислиха към алианса след 1997 година Но Путин към момента има опция да се откаже. Едно връщане обратно би го сложило в неудобно състояние и би направило по-вероятно в бъдеще Западът да не се вслушва в неговите предизвестия. Той обаче не би се сблъскал със забележителна враждебна реакция вкъщи, в случай че заповяда отдръпване, и може да претендира, че е направил първата крачка към отбягване на разрушителен спор, разяснява изданието.

Но сходно развиване става по-малко евентуално, откакто Русия стартира да се сблъсква със обилни стопански и политически последствия от своя огромен гамбит. Западните страни демонстрират, че одобряват съществено опасността за война, предупреждавайки за сурови наказания и даже започвайки да изтеглят фамилиите на дипломатите от Украйна заради заплаха от " обилни военни дейности против Украйна ", отбелязва " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР