Руският президент Владимир Путин освободи днес Дмитрий Рогозин от поста

...
Руският президент Владимир Путин освободи днес Дмитрий Рогозин от поста
Коментари Харесай

Путин освободи Рогозин от поста ръководител на Роскосмос

Руският президент Владимир Путин освободи през днешния ден Дмитрий Рогозин от поста началник на съветската държавна корпорация " Роскосмос ", предават международните организации.

Съответният декрет е оповестен нана Кремъл. С различен декрет Путин освободи от поста му вицепремиера на Руската федерация Юрий Борисов. С трети декрет Борисов бе назначен на досегашния поста на Рогозин отпред на галактическата организация, добавя Франс прес.

Агенцията напомня, че Рогозин е прочут с язвителния си изказ и несъразмерния си шовинизъм.

Той е на 58 години и беше отпред на съветската галактическа организация от повече от четири години, от края на май 2018 година, добавя

В предишното Рогозин е бил народен представител от Държавната дума. От 13 юли 2002 година до 20 януари 2004 година е специфичен представител на Путин по проблемите на ексклава Калининград. Той отговаряше и за сключването на съответните контракти за транзитиране на съветски жители и артикули през територията на Литва до Калининград, когато Литва стана член на Европейски Съюз.

От 9 януари 2008 година до 23 декември 2011 година Рогозин бе непрекъснат представител на Русия към НАТО в Брюксел. А от 18 февруари 2011 година до 25 април 2012 година той бе специфичен представител на президента на Русия по въпросите на съдействие с НАТО в региона на противоракетната защита.

От 23 декември 2011 година да 18 май 2018 година Рогозин бе и вицепремиер в съветското държавно управление и отговаряше за военно-промишления комплекс. После на този пост той бе заменен от Юрий Борисов, а самият Рогозин бе назначен отпред на " Роскосмос ".

Новият началник на " Роскосмос " Юрий Борисов пък от 15 ноември 2012 година до 18 май 2018 година бе заместник-министър на защитата на Сергей Шойгу и отговаряше за въпросите за превъоръжаването на съветската войска. От 18 май 2018 година той заема поста на вицепремиер. От 2018 година до 2020 година в държавното управление на Дмитрий Медведев той отговаряше за работата на отбранително-промишления комплекс на Русия, като в обсега на този бранш влизат и галактическите въпроси. Постът си Борисов резервира и при идващия съветски министър председател Михаил Мишустин, оповестил състава на кабинета си на 21 януари 2020 година, напомня съветската осведомителна организация. В сферата на отговорностите на Борисов до момента бяха въпросите на държавната политика в региона на индустрията, софтуерния и атомния контрол, отбранително-промишления комплекс на страната, развиването на навигационната сателитна система ГЛОНАСС, военно-техническото съдействие с непознати страни, правоохранителните действия, гражданската защита и устройството на съветските държавни граници.

По мотив указа за освобождение на Рогозин от управителния пост на " Роскосмос " галактическата организация напомня, че при неговото ръководство тя е направила 86 сполучливи пуска подред, което е връх и е приключила строителството на Руската орбитална служебна станция, както и, че е основала инфраструктурата за изстрелването на на ракетата " Ангар " на космодрума " Восточний ". Била е пусната в деяние и обсерваторията " Спектър-РГ ". Била е направена и най-точната карта на Вселената в рентгенов диапазон. Проектирани са били спътниците от групата " Сфера ", изпитани са били и ракетите " Сармат ", изброява се още в известието на " Роскосмос ".

През времето, прекарано отпред на " Роскосмос ", Рогозин се открои измежду съветските бюрократи. Той постоянно публикуваше провокативни словоизлияния в " Телеграм " или пък мемове в " Туитър ", отбелязва Франс прес.

За над четири години на поста Рогозин обаче не съумя да спре залеза на съветската галактическа промишленост, белязана от остаряла техника и липса на нововъведения, както и от корупция. През 2020 година Русия изгуби монопола на полетите в космоса на своите ракети носители и галактически кораби " Союз ", които са остарели, само че надеждни. Тогава тъкмо в деяние влезе корабът " Спейс екс " на американския милиардер Илон Мъск.

От началото на съветската атака в Украйна Рогозин се открои с войнствените си изявления по отношение на Запада. В тях той посочи какви опустошения може да причинят съветските нуклеарни оръжия.

По тематиката за рокадите в Русия ТАСС добавя, че на мястото на вицепремиера Юрий Борисов в държавното управление в този момент е назначен Денис Мантуров, който е и министър на индустрията и търговията. Той ще съвместява и двата поста.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Рогозин в този момент ще получи нова работа и няма каквито и да е мотиви за неодобрение към неговата работа отпред на " Роскосмос ", съобщи ТАСС.

" Не, отстраняването на Рогозин не е обвързвано с никакви искания към работата му. Там всичко е обикновено. Своевременно Рогозин ще бъде трудоустроен и ще отиде на нова работа. Ние ще заяви това навреме ", сподели малко Песков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР