Руският президент Владимир Путин обяви пред чеченския лидер Рамзан Кадиров,

...
Руският президент Владимир Путин обяви пред чеченския лидер Рамзан Кадиров,
Коментари Харесай

Путин и Кадиров в спор за най-красивата джамия

Руският президент Владимир Путин разгласи пред чеченския водач Рамзан Кадиров, че най-красивата джамия в света се намира в Санкт Петербург, заяви организация ТАСС.

Малко преди този момент Рамзан Кадиров обясняваше на съветския си сътрудник по какъв начин неотдавна откритата джамия в чеченския град Шали, наречена " Гордостта на мюсюлманите ", е освен най-красивата в света, само че и най-голямата в Европа.

После, чувайки мнението на съветския президент за най-красивия мюсюлмански молитвен дом в Петербург, Кадиров отстъпи, казвайки, че " с държавен глава не се спори ".

След това Кадиров благодари на Путин за поддръжката за построяването на джамията, както от свое име, по този начин и от името на десетки мюсюлмански учени, мюфтии.

" Те ме помолиха да ви предам тяхната огромна благодарност за това, което вършиме в поддръжка на ислямския свят " - акцентира Кадиров.

Припомняме, че джамията на името на пророка Мохамед " Гордостта на мюсюлманите " бе открита публично на 23 август. Тя е ситуирана на територия с повърхност над пет хектара, близо до архитектурния комплекс " Шали-Сити ", на 30 км от Грозни. От четирите й страни се извисяват минарета с височина 63 метра, куполът на джамията е висок 43 метра.

Молитвеният храм е издигнат със средства от фонда на името на първия президент на Чеченската република Ахмад-Хаджи Кадиров. Сградата хармонично се вписва в архитектурата на града. Облицована е със снежнобял мрамор, особено докаран от гръцкия остров Тасос. Материалът се отличава със характерна светлоотразителна дарба, осигуряваща търпима температура и при доста огромни горещини.

Джамията в Санкт Петербург е строена в интервала 1910 година - 1913 година Неин проектант е Николай Василиев, като средствата за градежа са предоставени от емира на Бухара Сеид-Абдул-Ахад-хан. За модел Василиев употребява гробницата на Тамерлан, като го приспособява към изискванията в Петербург - удължава купола и прави специфични реконструкции на покрива - повода е, че обичайният за джамията покрив при санктпетербургските зими не би могъл да издържи на натиска на снежната шапка. В същото време флоралните орнаменти на двете фасади и минаретата повтарят най-хубавите мостри на бухарската архитектурна школа, въпреки и да са правени напълно в Санкт Петербург.

Джамията е тържествено открита по време на честването на 300-годишнината на династията Романови. От 1940 година до 1956 година джамията служи за склад за медикаменти, само че по-късно още веднъж е върната на вярващите мюсюлмани. Тя е триетажна - на първия етаж се молят мъжете, на втория - дамите, а на третия има медресе.

Немюсюлманите могат да прегледат джамията единствено по време на особено проведени туристически обиколки. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР