Руският президент Владимир Путин обвини западните държави, че опитват да

...
Руският президент Владимир Путин обвини западните държави, че опитват да
Коментари Харесай

Путин обвини Запада в опит за зачеркване на руската култура

Руският президент Владимир Путин упрекна западните страни, че пробват да зачеркнат руската просвета, в това число творчеството на композитори като Пьотър Илич Чайковски, Дмитрий Шостакович и Сергей Рахманинов.

По време на диалог с културни дейци Путин съпостави анулацията на редица съветски културни събития през последните седмици с дейностите на нацистка Германия през 30-те години на предишния век, написа „ Ройтерс “.

„ Днес те се пробват да анулират цяла хилядолетна просвета, нашия народ… Говоря за постепенна дискриминация на всичко, обвързвано с Русия “, сподели съветският президент.

Сред участниците в тази среща беше Валери Гергиев, общоприет шеф на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург. Той беше уволнен от поста на основен диригент на Мюнхенската филхармония и загуби шанса си да дирижира в миланската Ла Скала, откакто отхвърли да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Същевременно този месец солистът Виктор Кайшета от Мариинския спектакъл напусна работа и се реалокира в Нидерландския народен балет.

Филхармоничният оркестър на Кардиф изтегли пиеса по Чайковски от програмата си, испанският Театро Реал анулира представления на съветския Болшой Балет. Аукционните къщи „ Кристис “, „ Сотбис “ и „ Бонъмс “ анулираха търговете на съветско изкуство в Лондон. Европейският съюз пък ограничи излъчването на съветските малките екрани Russia Today и Sputnik на територията си.

Заради обстановката Путин даже направи отпратка към английската писателка Джоан Роулинг, която също като Русия била отхвърлена, тъй като съгласно президента „ не удовлетворила настояванията за полови права “.

Роулинг влезе в спор с трансджендър общността през 2020 година поради изявления в Twitter за половата еднаквост. Впоследствие тя се оплака от онлайн тормоз, откакто доста звезди осъдиха позицията ѝ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР