Руският президент Владимир Путин не вижда проблеми с Финландия и

...
Руският президент Владимир Путин не вижда проблеми с Финландия и
Коментари Харесай

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент Владимир Путин не вижда проблеми с Финландия и Швеция, само че разширението на военната конструкция на НАТО на тяхна територия ще изисква реакция от Москва. Това сподели той по време на среща на върха на Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ).

Путин уточни, че разширението на Алианса е проблем за Русия и би трябвало да се прегледат внимателно плановете за увеличение на световното му влияние. Президентът увери, че непосредствена опасност за Русия не са Финландия и Швеция, а самото разширение на военната конструкция на организацията. 

Организацията за групова сигурност включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. На срещата стана ясно, че ОДКБ възнамерява поредност от взаимни военни образования за есента. Путин употребява опцията, с цел да осведоми сътрудниците си за " военната интервенция " в Украйна - терминът, който Москва употребява, с цел да назове войната в страната.

Управляващата Социалдемократическа партия на Швеция разгласи решението си да кандидатства за участие в НАТО, като съобщи, че в случай че бъде призната, страната ще се опълчи на разполагането на нуклеарни оръжия и военни бази на нейна територия. Според премиера на страната Магдалена Андерсон присъединяването към организацията ще има позитивен резултат върху сигурността. Досега точно социалдемократите в скандинавската страна бяха скептични по тематиката, само че след инвацията на Русия в Украйна публичното мнение по тематиката се е трансформирало фрапантно.

По-рано и Финалдия разгласи публично желанията си за участие към Северноаталнтическия алианс. 

Междувременно заместник-министърът на вънпните работи на Русия Сергей Рябков сподели, че двете скандинавски държави тръгват по неверен път, който ще има " дълготрайни последствия ".

„ Фактът, че сигурността на Швеция и Финландия няма да бъде засилена вследствие на това решение, е доста явен за нас. Те не би трябвало да си вършат илюзии, че ние просто ще се примирим с това “, сподели Рябков.

Решението на Стокхолм и Хелзинки да изискат присъединение към Алианса отразява смяната в настройките на скандинавските страни след началото на войната в Украйна. В мненията си Рябков не уточни съответни последствия за двете страни, само че по думите му този ход ще изостри районната неустойчивост.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР