Руският президент Владимир Путин направи голяма стратегическа грешка - очакваше ...

Руският президент Владимир Путин направи голяма стратегическа грешка - очакваше

Столтенберг: Ако използва ядрено оръжие, Русия ще понесе тежки последици

Руският президент Владимир Путин направи огромна стратегическа неточност - очакваше да завоюва войната в Украйна за дни. Тази оценка направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с евродепутати от групата на социалистите, заяви Българска телеграфна агенция.

" Войната в Украйна е нещо неприятно, само че по-лошо би било, в случай че стартира пълномащабна война сред НАТО и Русия. Затова би трябвало да не го позволяваме. НАТО и страните от алианса не са част от днешния спор, няма наши сили в Украйна ", означи генералният секретар. Той добави, че НАТО има две съществени задания, свързани с войната в Украйна - да обезпечи помощ за украинската страна и да предотврати задълбочаване на спора. " Украйна получи военна, филантропична и финансова поддръжка, Европейски Съюз наложи наказания на Русия. Подкрепата води до промени на бойното поле ", регистрира Столтенберг.

По неговите думи войната в Украйна е жестока и изцяло неоправдана, в блестящо нарушаване на интернационалното право. " Много значимо е да разберем, че в случай че не реагираме, Путин и други властнически водачи биха си помислили, че с използването на мощ и в нарушаване на интернационалното право могат да вършат, каквото пожелаят. Това би било неприятно не единствено за Украйна, а и за нас ", заключи Столтенберг. " Всички бихме желали да харчим парите си за друго, само че в действителност нямаме избор ", съобщи той и настоя за увеличение на въоръжаването . " Събитията в Украйна демонстрират, че единствено с защита може да се спре сходна експанзия. Ако Украйна загуби, това ще бъде неприятно за всички нас ", добави генералният секретар.

" Трябва да осъзнаем, че войните се непредвидими - никой не може да каже какъв брой ще продължат. Трябва да бъдем подготвени за дълготрайна поддръжка за Украйна ", настоя Столтенберг и заяви, че в Алианса се разискват опциите за повишение на военното произвеждане.

" Всяка приложимост на ядрено оръжие е изцяло неприемлива и напълно ще промени естеството на спора ", уточни генералният секретар на НАТО. " Русия би трябвало да знае, че ядрена война не може да бъде извоювана, по тази причина в никакъв случай не бива да бъде започвана . Не споделям, че е огромна вероятността от използването на атомно оръжие. Трябва да възприемаме думите на Путин съществено. Подобни дейности биха имали тежки последствия за Русия ", разясни Столтенберг.

По неговите думи войната в Украйна визира не единствено сигурността, тъй като води и до странични последствия. " Русия употребява енергоносителите като оръжие и това носи последствия за нас с внезапното повишаване на цените и инфлацията ", уточни той.

Столтенберг добави, че Алиансът чака спомагателни данни за течовете от газопровода " Северен поток ", засечени в първите часове на тази седмица. " С паника научаваме тези известия, следим деликатно ", съобщи той.

Източник: dir.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg