Руският президент Владимир Путин каза днес, че е отворен за

...
Руският президент Владимир Путин каза днес, че е отворен за
Коментари Харесай

Путин е отворен за промяна на руската конституция

Руският президент Владимир Путин сподели през днешния ден, че е отворен за опцията да бъде изменена съветската конституция, в това число за оферти да се усилят пълномощията на Народното събрание и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек, съобщи Ройтерс.

Въпросът за конституционна смяна в Русия се следи деликатно поради спекулации по отношение на политическите упоритости на 67-годишния Путин, отбелязва организацията. Той е на власт към този момент 20 години - като президент или министър председател - и би трябвало да се отдръпна през 2024 година, когато ще изтече четвъртият му президентски мандат. Според сегашната конституция, която не разрешава повече от два поредни президентски мандата, Путин не може незабавно да се кандидатира още веднъж за идващ мандат.

Критици го упрекват, че замисля по какъв начин да остане на власт и след 2024 година, като допускат, че той може да промени конституцията, с цел да има право да се кандидатира още веднъж за президент; да трансферира пълномощия на Народното събрание и да стане министър председател с по-голяма власт или да стане началник на нова съюзна страна, формирана от Русия и прилежаща Беларус.

Днес Путин сподели, че е отворен към концепцията за конституционна смяна, тъй като формулировката за следващите мандати "смущава някои политолози и публични дейци ". Той добави обаче, че този въпрос би трябвало да се обмисли деликатно.

"Едно нещо, което може да бъде променено за тези (президентските) мандати, е да се отстрани уточнението за "последователни " (мандати). Вашият обуздан прислужник към този момент служи два мандата, по-късно напусна тази служба, и имаше конституционно право да се върне на поста президент, тъй като това към този момент не бяха два поредни мандата ", подсети той за пътя, който извървя отпред на Русия.

По този мотив шефката на спонсорирания от страната съветски тв канал RT (Ар Ти) Маргарита Симонян обърна внимание, че това изказване на съветския президент, който не споделя нищо инцидентно, е добре премислено и че той в действителност е решил да се отдръпна от президентството, съобщи Франс прес.

Отговаряйки на различен въпрос, Путин изрази мнение, че бъдещите генерации ще дадат оценка на неговата активност отпред на Русия. "Мисля, че за нас, съвременниците, и за мене персонално това не е въпрос, на който би трябвало да давам отговор... Хората в бъдещето би трябвало да оценят какво бе направено за страната ".

"Мисля, че публичното мнение в този смисъл е най-хубавият индикатор и то ще даде оценка. Но това е за в бъдеще ", сподели Путин, като не изключи, че е допустимо и да не е съумял да свърши нещо.

Президентът обърна внимание също по този начин, че оценките, които му дават в чужбина, не въздействат за отстояването на фундаменталните ползи на Руската федерация. Той сподели, че от дълго време е привикнал "да се отнася по подобаващ метод " към изявленията на разнообразни политически дейци в разнообразни страни за него и за Русия.

"Аз зная какви са ползите на моята страна. Каквото и да приказва някой за мене, това няма безусловно никакво значение спрямо фундаменталните задания, от решаването на които е заинтригувана Русия. Но ние, естествено, разбираме това, слушаме и го отчитаме в своята работа ", акцентира Путин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР