Руският президент Владимир Путин издаде днес указ, с който се

...
Руският президент Владимир Путин издаде днес указ, с който се
Коментари Харесай

Путин дава гражданство на чужденци и роднините им, ако се сражават в Украйна

Руският президент Владимир Путин издаде през днешния ден декрет, с който се дава позволение на задгранични жители, които се борят за Русия в Украйна, да получат съветско поданство за себе си за своите родственици, съобщи Ройтерс, представена в Българска телеграфна агенция.

В нормативния акт се споделя, че хората, които са подписали контракти по време на по този начин наречената от Москва " специфична военна интервенция " в Украйна, имат право да подадат молба за приемане на съветски паспорт за себе си и за своите съпруги, деца и родители. Те би трябвало да дават документи, които потвърждават, че са подписали контракт за най-малко една година.

Право на това имат хора, които са подписали контракти с постоянните въоръжени сили или други " военни формирования " - изложение, което може да се отнася за групи като наемническата организация " Вагнер ", отбелязва Ройтерс. Мярката наподобява има за цел да сътвори спомагателни тласъци за чужденци с боен опит за присъединение към съветските сили.

Москва не разгласява информация за броя на чужденците, които се борят на нейна страна в Украйна. Агенция Ройтерс обаче напомня, че е уведомила за кубинци, сключили контракти за военна работа в подмяна на бонуси, равностойни на повече от 100 междинни месечни заплати в Куба, както и за трима африканци, вербувани от " Вагнер ", двама от които са били убити в пердах.

Русия извика на работа 300 000 мъже през септември 2022 година в първата си готовност след края на Втората международна война. Непрекъснато се спекулира, че тя може да повтори този неизвестен ход, може би след идващите президентски избори през март, на които Путин ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат, разяснява Ройтерс.

Кремъл обаче неведнъж е заявявал, че няма потребност от спомагателна готовност, защото предходната година стотици хиляди мъже непринудено са сключили контракти за професионална работа.

Както Русия, по този начин и Украйна не огласяват загубите си през продължаващата към този момент от 22 месеца война. Украинският президент Володимир Зеленски предишния месец съобщи, че въоръжените сили са предложили да бъдат мобилизирани 450 000-500 000 души и Народното събрание в Киев през днешния ден стартира да преглежда противоречив законопроект за стягане и разширение на обсега на разпоредбите за готовност.


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР