Руският президент Владимир Путин инструктира държавният енергиен гигант Газпром“ да

...
Руският президент Владимир Путин инструктира държавният енергиен гигант Газпром“ да
Коментари Харесай

Путин е инструктирал „Газпром да премине към плащания в рубли

Руският президент Владимир Путин инструктира държавният енергиен колос „ Газпром “ да премине към заплащания в рубли, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Си Ен Ен.

Коментарът му пристигна по време на конферентна връзка с кореспонденти в петък, на която бе запитан дали Русия ще продължи да доставя газ за Европейски Съюз, в случай че европейските страни откажат да заплащат в рубли.

„ До идващите четири дни „ Газпром “ би трябвало да създаде разбираема система за това по какъв начин тези заплащания да бъдат осъществени от механически и логистично “, сподели той..

Путин сподели в сряда, че Русия ще търси заплащания за газ в рубли от страни, които смята за „ вражески “, като включително влизат страните, наложили наказания против страната поради нашествието й в Украйна.

Песков обаче изясни, че нареждането на Путин не се отнася за най-големият съветски производител на полутечен природен газ „ Новатек “, защото там става въпрос за частна компания.

В четвъртък немският канцлер Олаф Шолц отхвърли настояването на Путин, а министър на стопанската система Роберт Хабек го дефинира като „ изнудване “.

На конференция в Берлин Хабек сподели, че настояването на Путин нарушава договорите с „ Газпром “, като добави, че „ Германия форсира независимостта си от съветска сила с висока скорост “.

Германия се готви за вероятен сюжет, при който Путин може да спре енергийните доставки, като по думите на Хабек Берлин е добре квалифициран за сходна обстановка. Германия се стреми до идната зима да бъде изцяло самостоятелна от съветския нефт, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР