Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега обсъдиха днес

...
Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега обсъдиха днес
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко обсъдиха отбраната и икономическите връзки

Руският президент Владимир Путин и беларуският му сътрудник разискаха през днешния ден разширението на икономическото съдействие и укрепването на отбранителните връзки сред техните страни, което включва и проект за разполагане на съветски нуклеарни оръжия в Беларус на фона на боевете в прилежаща Украйна, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера имаше среща на четири очи сред Путин и Лукашенко. 

" Ако е належащо, ще използваме всичко, което имаме, с цел да защитим нашите страни и нации ", предизвести при започване на диалозите през днешния ден Лукашенко и добави: " Не изнудваме никого. Така ще стане ", добави той.

Изказването му е в подтекста на казаното предишния месец от Путин, че Москва възнамерява да разположи част от тактическите си нуклеарни оръжия в Беларус. 

Руският президент съобщи, че построяването на уреди за предпазване на тактически нуклеарни оръжия ще бъде приключено в Беларус до 1 юли .

Русия е помогнала за модернизирането на беларуските военни самолети, с цел да бъдат пригодени за носене на нуклеарни оръжия, и е предоставила на страната ракети с дребен обхват " Искандер ", които могат да бъдат оборудвани с нуклеарна бойна глава. 

Беларуският водач през днешния ден посочи смисъла на тясното съдействие с Русия в региона на защитата

и съобщи, че беларуските фабрики са развили потенциала си и са в положение да заменят западните компании като източник на електронни съставни елементи за съветските оръжия.

" В предишното се ориентирахме към Запада, само че в този момент осъзнахме, че те не са наши другари и би трябвало сами да произвеждаме всичко това ", сподели Лукашенко.

Агенция Ройтерс цитира изказване на представителя на Кремъл Дмитрий Песков, че на срещата двамата президенти не са обсъждали разполагането на стратегическо нуклеарно оръжие, т.е. междуконтинентални балистични ракети, на територията на Беларус.

Миналата седмица Лукашенко съобщи, че в случай че нуждата го постанова, Русия може да разположи на територията

на неговата страна междуконтинентални нуклеарни ракети, изключително в случай че Западът заплашва да унищожи Беларус. Той обаче не показа доказателства за съществуването на такава опасност. 

Прессекретарят на съветския президент Песков съобщи, че при сегашните неподходящи условия Русия ще застане зад Беларус ,

съобщи ТАСС. " Беларус, също като нас, е заобиколена от страни, които са доста враждебно настроени към Беларус. Тъй като сме съюзна страна, естествено, Русия не може да не се застъпи за Беларус ", съобщи представителят на Кремъл. И добави, че заради   “много непредсказуемите и недружелюбни " дейности на съседите са нужни " защитни ограничения ".

В обществените изказвания на Путин и Лукашенко не се загатва войната в Украйна, отбелязва също Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР