Руският президент Владимир Путин е домакин на започваща днес среща

...
Руският президент Владимир Путин е домакин на започваща днес среща
Коментари Харесай

Русия е домакин на срещата на върха на БРИКС

Р уският президент Владимир Путин е хазаин на започваща през днешния ден среща на върха на организацията БРИКС в град Казан, съобщи ДПА.

Форумът, на който ще се съберат 24 държавни и държавни ръководители, е считан от Путин за част от самодейност за основаване на нов международен ред, който да постави завършек на превъзходството на Съединени американски щати. Срещата ще продължи до четвъртък.

Сред по-важните посетители се откроява китайският президент Си Цзинпин. Ще участват представители на общо 32 страни.

For Vladimir Putin, hosting the BRICS+ ” summit is an opportunity to show that Western efforts to isolate Moscow for its illegal war on have not been successful and that has friends around the globe, and write.
— U.S. Institute of Peace (@USIP)
Към първичните членове на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - напоследък се причислиха страни като Обединените арабски емирства, Египет, Етиопия и Иран. Статутът на Саудитска Арабия е към момента неразбираем.

Русия, която е ротационен ръководител на организацията, разгласи, че Саудитска Арабия ще бъде призната за член при започване на годината, само че към момента няма удостоверение от Рияд, а самото кралство ще бъде представлявано на срещата от външния си министър.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че въпросът със статута на Саудитска Арабия ще бъде обяснен на срещата.

Турция също ще взе участие в нея като заинтригувана страна.

В навечерието на форума Путин разгласи, че една от главните цели на срещата ще бъде насърчаването на финансовото съдействие и обезпечаването на опция на системата СУИФТ, по която се правят интернационалните банкови разплащания. Много съветски банки бяха изключени от нея след нашествието в Украйна.

В дневния ред на БРИКС е и учредяването на обща банка.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР