Руският президент Владимир Путин е бил притиснат“ да нахлуе в

...
Руският президент Владимир Путин е бил притиснат“ да нахлуе в
Коментари Харесай

Берлускони: Путин искаше да сложи достойни хора на власт в Киев

Руският президент Владимир Путин е бил " притиснат “ да нахлуе в Украйна и е желал да сложи " читави хора “ на власт в Киев, съобщи някогашният италиански министър председател Силвио Берлусконi, навличайки си гневни рецензии тъкмо преди изборите в Италия, написа Reuters .

Италианският водач, чиято партия " Форца Италия “ принадлежи към дясна коалиция, която се чака да завоюва общите избори в неделя, е дълготраен другар на Путин и мненията му евентуално ще разтревожат западните съдружници, разяснява организацията.

" Путин беше притиснат от съветския народ, от своята партия, от своите министри да подреди тази специфична интервенция “, съобщи Берлускони пред италианската социална телевизия RAI, употребявайки формалната съветска дефиниция за войната.

Планът на Русия в началото е бил да завладее Киев " за една седмица “ и да размени демократично определения украински президент Владимир Зеленски с " държавно управление на почтени хора “ и да изкара войските от Украйна " след още седмица “, счита той.

" Дори не разбрах за какво съветските войски се разпръснаха към Украйна, до момента в който съгласно мен те трябваше да останат единствено към Киев “, съобщи 85-годишният Берлускони, който един път разказа Путин като по-малък брат.

Изправен пред необятно наказание от съперници за думите си, Берлускони разгласява изказване в петък, в което споделя, че възгледите му са били " прекомерно опростени “.

" Агресията против Украйна е неоправдана и неприемлива, позицията (на " Форца Италия “) е ясна. Винаги ще бъдем с Европейски Съюз и НАТО “, безапелационен е политикът.

При премиера в оставка Марио Драги Италия беше корав покровител на западните наказания против Русия след нашествието.

Джорджия Мелони от крайнодясната Братя на Италия, посочена за идващ министър председател, даде обещание да се придържа към тази позиция, само че Берлускони и другият й съдружник, Матео Салвини от Лигата, са по-амбивалентни.

" Това са скандални и доста съществени думи “, съобщи водачът на лявоцентристката Демократическа партия Енрико Лета във връзка изявленията на Берлускони. " Ако в неделя вечер резултатът е удобен за десните, най-щастливият човек би бил Путин “, счита той.

Лидерът на Центристите Карло Календа, различен претендент на изборите,пък означи пред Radio24: " Вчера Берлускони говореше като военачалник на Путин. Това е изцяло възмутително “.

Берлускони съобщи в четвъртък, че решението на Москва да нахлуе е в отговор на апела на проруските сепаратисти в Източна Украйна. По думите му, техните водачи са отишли в Кремъл и непосредствено са споделили на Путин, " апелирам, защитавайте ни, тъй като в случай че не ни отбраните, не знаем какво може да стане “.

В петък в четири украински района стартира гласоподаване на референдуми за присъединение на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към  състава на Руската Федерация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР