Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години,

...
Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години,
Коментари Харесай

ISW: Както Путин анексира Крим, така днес той иска пълното завладяване на Украйна

Руският президент Владимир Путин анексира окупирания Крим преди 10 години, поставяйки условия за цялостното завземане на Украйна, което към момента желае.

Путин подписа противозаконен контракт за анексиране с окупационни чиновници на Крим на 18 март 2014 година А по-късно провежда подправен и нелегитимен референдум в Крим на 16 март 2014 година, призовавайки Русия да анексира Крим.

Путин произнесе тирада пред съветското държавно управление на 18 март 2014 година, сходна на тази, с която изиска да оправдае войната в Украйна, почнала на на 24 февруари 2022 г.Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Путин отпразнува 10-ата годишнина от противозаконното анексиране на Крим от Русия на 18 март 2024 година. Тогава президентът твърди, че Русия е отбраната на кримчани от " потисническото " украинско държавно управление. Сега той упорства, че Украйна не е същинска страна и че украинци, беларуси и руснаци споделят една и съща просвета, цивилизация и човешки полезности,опитвайки се да оправдае продължаващата окупация на части от Донбас и Южна Украйна, и да слага условия за продължителна война в Украйна.

За 8 години Путин милитаризира Крим и го употребява, с цел да стартира широкомащабна инвазия в Южна Украйна през февруари 2022 година. Русия също по този начин стартира през 2014 година да трансформира значително етническата демография на Крим посредством презаселване на хиляди руснаци на полуострова и се опита да изкорени както украинската, по този начин и кримотатарската национална еднаквост, с цел да интегрира в допълнение Крим в Русия и да обезпечи контрола на Русия над полуострова.

Руските управляващи са потиснали религиозните и културни права в Крим и са лимитирали необятно свободата на словото. ISW по-рано оцени, че Русия употребява сходна скица за окупация, с цел да откри непрекъснат надзор върху новоокупираните територии в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.Условията допускат обаче, че продължителната съветска окупация на към този момент окупираните територии или останалата част от Украйна ще бъде съпроводена от подтисничество и етническо пречистване, с цел да се консолидира непрекъснатият съветски надзор.

Путин евентуално продължава да оправдава нескончаем спор и дълготрайна окупация на Украйна под прикритието на " отбрана " на цивилни в окупирана Украйна, които са в заплаха единствено заради съветската инвазия, предполагата анализатори от Института за проучване на войната.
Руският деспот отговори на неотдавнашните оферти на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на западни войски в Украйна, като съобщи, че личният състав на НАТО към този момент е в Украйна и призна изказванието на френския си сътрудник, че западният личен състав ще извършва " второстепенни функционалности ".

Путин също повтори тезите на Кремъл за опцията от пълномащабен спор сред Русия и НАТО и престорения интерес на Русия към мирни договаряния, целящи да подкопаят поддръжката на Запада за Украйна и да убедят западните страни да тласнат Украйна към договаряния, които в последна сметка биха подкопали украинския суверенитет и териториална целокупност.

Президентът на Русия още веднъж акцентира концепцията за " буферна зона " в Украйна по метод, подобаващ на неотдавнашния апел на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев за цялостно унищожаване на украинската държавност и усвояване към Руската федерация. Путин отговори на медиен въпрос на 18 март дали Русия би трябвало да окупира Харковска област, с цел да подсигурява сигурността на Белгородска област, заявявайки, че " не изключва " концепцията за основаване на демилитаризирана зона в следените от Украйна региони в отговор към последните " трагични събития " по украинско-руската интернационална граница. Путин евентуално имаше поради неотдавнашните проукраински съветски трансгранични набези в Белгородска и Курска области.

Той отхвърли да разиска кои зони и по кое време Русия би трябвало да окупира.

По-рано съветският президент наблягаше на концепцията за демилитаризирана зона, която би изтласкала Русия и окупираната от Русия Украйна отвън обсега както на украинските, по този начин и на предоставените от Запада оръжия, цел, която е непостижима, до момента в който Украйна остава самостоятелна с някаква дарба за битка, тъй като Путин евентуално ще претендира за всяка украинска територия в демилитаризираната зона.

Това е по-фин метод от директните апели на Медведев за цялостно заличаване на украинската страна, само че въпреки всичко е в сходство с задачите, обрисувани в сардонично наречения " кротичък проект " от седем точки на Медведев, показват анализаторите от Института за проучване на войната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР