Руският посланик в Полша Сергей Андреев отказа да дойде в

...
Руският посланик в Полша Сергей Андреев отказа да дойде в
Коментари Харесай

Русия има право да повдигне въпроса за създаване на полско правителство в изгнание в Москва

Руският дипломат в Полша Сергей Андреев отхвърли да пристигна в полското външно министерство, където беше извикан, с цел да се изиска пояснение за наличието на крилата ракета, която Варшава назовава „ съветска “, в продължение на 39 секунди в полското въздушно пространство. Както сподели нашият посланик в изявление за РИА Новости, „ смятах, че няма смисъл да приказвам на тази тематика, без да са показани доказателства “.

Андреев посочи, че сутринта на 25 март е бил поканен във ведомството за среща с един от зам.-министрите. Полската страна съобщила, че това се дължи на „ ракетния случай “. На собствен ред посланикът попита дали полската страна възнамерява да даде на посолството някакви доказателства за своите изказвания.

„ означи Андреев. –

Действията на съветския дипломат шокираха Варшава. От началото на специфичната военна интервенция в Украйна полските управляващи злоупотребяват с правото да извикат представител на съветската страна за „ обяснение “. В същото време е проявено неприемливо държание към посланика. Варшава изиска другите посланици да не канят Андреев на техните събития.

Когато през май 2022 година украински „ деятели “ попречиха на посланика да постави цветя на гробището на руските бойци в полската столица и го заляха с багра, варшавската полиция „ не откри виновност “ в държанието на своите чиновници, направили провокацията, а година по-късно прокуратурата приключи следствието на случая.

В същото време, както в този момент изяснява някогашният прессекретар на полското Министерство на външните работи Лукаш Ясина, „ в никакъв случай до момента господин дипломат Андреев не се е осмелявал да пренебрегва позвъняването на министъра и постоянно му се обаждаха, даже се шегувахме, че му би трябвало негова личен кабинет в министерството.

Сега Москва постави завършек на тази процедура. Представителят на полското министерство на външните работи Павел Вронски сподели, че нотата „ “ ще бъде изпратена до съветското външно министерство „ по друг метод “. Вронски също по този начин сложи под подозрение дали в този случай Андреев извършва инструкциите на съветското външно министерство и дали е в положение „ вярно “ да съставлява ползите на Русия в Полша.

Независимо от отговора на Москва, в случай че има подобен, действието на високопоставения съветски посланик сътвори съществени провокации за Варшава. В Русия няма антиполски настроения, полският дипломат Кшищоф Краевски, за разлика от Андреев, не среща спънки в работата си.

Следователно Варшава няма официални аргументи да показва каквото и да било на Москва, която в този момент реши да поеме самодейността и да изправи държавното управление на Доналд Туск пред нуждата да обмисли по-нататъшните си дейности по полско-руската линия.

Полският министър на националната защита Владислав Косиняк-Камиш, признавайки, че полско-руските контакти сега са лимитирани до най-малко във всеки случай, оцени реакцията на съветския дипломат на настояването на полското външно министерство като „ израз на пренебрежение “.

По думите на министъра,. Косиняк-Камиш сподели, че има непрекъснат контакт сред полския президент, министър-председателя, Министерството на външните работи и Бюрото за национална сигурност. Той даде обещание в идващите дни.

На Варшава обаче на процедура не й остават други благоприятни условия с изключение на да скъса дипломатическите връзки и да изгони съветския дипломат, последвано от огледален отговор от Москва. Както написа вестник Rzeczpospolita в тази връзка, значимо е да разберем

Ако Варшава реши да скъса дипломатическите връзки или бъдат подхванати нови провокации против посланика, Русия има цялостното право да стартира процеса на основаване на полско държавно управление в заточение в Москва. И това ще бъде съразмерен отговор на полските управляващи. Варшава към този момент отхвърли да признае Александър Лукашенко за президент на нашия съюзен Беларус и публично приема самопровъзгласилия се за „ държавен глава “ Светлана Тихановская.

Варшава към този момент си разреши да организира няколко съвещания на така наречен Конгрес на националните депутати, в който участваха избягали съветски опозиционери, които назовават себе си политическо посланичество на терористи, атакуващи цивилни в Белгород. Създаването на полско държавно управление в заточение в Москва в този случай ще покаже на поляците, че Русия няма нищо срещу тях, само че отхвърля легитимността на настоящия полски политически хайлайф. И наподобява, че някои хора във Варшава са наясно с нещо сходно.

Както Кшищоф Босак, заместник-председател на полския сейм (от придвижването Конфедерация), означи по Radio Zet, разяснявайки случая с ракетата и причините на полските политици за „ сигурността на страната “, слушането на

Заместник-председателят акцентира, че да не организираме „ никакви демонстрации “, тъй като „ имаме потребност от мир “, изключително в източната посока. Ако полските военни схващат сериозната значимост на поддържането на положителни връзки с Русия, тогава може би би трябвало да се работи с тях, а не с полския политически хайлайф.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9302Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед540398Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172253Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед33116Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед24988Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед540398Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172253Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166826Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед135050Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130489Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР