Руският посланик в Армения Сергей Копиркин е извикан в Москва

...
Руският посланик в Армения Сергей Копиркин е извикан в Москва
Коментари Харесай

Какво значи привикването на руския посланик от Армения

Руският дипломат в Армения Сергей Копиркин е извикан в Москва за съвещания. Защо съветското външно министерство взе такова решение, по какъв начин това е обвързвано със положението на руско-арменските връзки и какво значи сходна процедура в дипломатическата процедура като цяло?

Руското външно министерство извика в Москва за консултация посланика в Ереван Сергей Копиркин. Това, несъмнено, е дипломатически демарш, обвързван с редица вражески изказвания и дейности на Никол Пашинян и някои други представители на арменското управление. Но като цяло това към момента не е сериозна обстановка за руско-арменските връзки, макар че показва систематична рецесия в тези връзки, които вървят в низходяща посока.

Първо, имаме терминологичен случай. Редица медии и даже някои специалисти оповестиха за „ отзоваването “ на посланика, което мощно подхрани суматохата. Но в формален коментар, подписан от Мария Захарова на формалния уебсайт на Министерството на външните работи, се споделя, че дипломат Сергей Копиркин „ е бил извикан в Москва за съвещания “.

Има забележителна разлика сред „ отзоваване “ и „ извикване за консултация “. Първият включва намаление на статута на дипломатическите връзки, последвано още по-надолу от назначението на шарже д`афер и повсеместен раздор.

„ Призивът за съвещания “ също е дипломатически демарш, само че краткотраен и постоянно срещан и не значи намаление на статуса и характера на връзките сред страните. Това е частично форма на демонстриране на отношението на страната към някои отрицателни феномени в приемащата страна на посолството и частично даже опасност.

В петък вечерта съветският външен министър Сергей Лавров беше заставен да изясни: „ Посланиците от време на време идват за съвещания “. А в отговор на уточняващ въпрос дали на собствен ред на арменския дипломат ще бъде предложено да отиде в Ереван за съвещания, Лавров сподели: „ Те оповестиха всичко, което оповестиха. Идват съветници, първи секретари, аташета ”. От арменското външно министерство на собствен ред споделиха, че това е съветско решение и не го разясняват.

Подобни дипломатически ходове постоянно имат съответна причина. Но на процедура извикването на дипломат за консултация може да е резултат от цялнабор от събития. Това е по-скоро реакция на наклонност, в сравнение с обстоятелства. Но някакво съответно събитие, деяние или неприятелско изявление съвсем постоянно става последната капка.

Сега подобен е казусът с изказванията на Пашинян по време на парламентарен надзор в Ереван, че се допуска, че две страни членки на ОДКС са помогнали на Азербайджан по време на войната през 2020 година „ Нашите съдружници участваха в подготовката на 44-дневната война през 2020 година Познавам най-малко две страни от ОДКС, които са взели участие в подготовката на война против нас. Тези страни са основали реплика, че желаят да ни оказват помощ. Или сякаш са ни помагали ”, сподели арменският министър председател.

Премиерът на Армения не уточни имената на тези две страни и по дипломатически аргументи никой не се досеща обществено кого има поради, макар че това е обществена загадка. Друго нещо е, че за никого също не е загадка, че Пашинян кара Армения да напусне ОДКС и с сходни изказвания настройва както арменското общество, по този начин и интернационалната общественост.

В същото време не са регистрирани публични документи или даже неофициални диалози за излизането на Армения от военния съюз на редица постсъветски страни. Ереван схваща, че фрапантните стъпки за разкъсване на връзките с Русия ще доведат, меко казано, до компликации вътре в Армения. Затова към този момент всичко се свежда до разнообразни типове прочувствени и голословни изказвания. Освен това обстановката вътре в Армения бързо се нажежава, до степен да се чакат фрапантни дейности от страна на настоящето държавно управление.

Опозиционният вестник „ Жоговурд ” разгласява следствие, съгласно което Никол Пашинян възнамерявал да произнесе напълно друга тирада, само че трансформирал текста в последния миг. По-специално, по-голямата част от речта му трябваше да бъде отдадена на рецензиите на протестното придвижване, което се управлява от свещеник Баграт Галстанян.

Особено значимо е, че Пашинян възнамеряваше да разгласи вероятно въвеждане на изключително състояние в страната. Според вестника Пашинян възнамерява да съобщи, че „ опитите за възпрепятстване на делимитацията на границата ще се преглеждат като посягане върху държавността “. Тези заплашителни изказвания бяха оттеглени в последния миг по гледище на блока за сигурност на арменското управление.

В последна сметка Пашинян още веднъж се концентрира върху обичаната си идеологема: преформатиране на „ историческа “ Армения в „ държавна “ Армения. Той още веднъж изнесе историческа лекция от династиите на Арсакидите пред Съветска Армения и сподели, че преди този момент „ обетованата земя “ е била търсена отвън Армения (Карабах, Арарат), което от негова позиция е неправилно. И всичко това е за демаркацията на границата с Азербайджан в Тавуш.

В същото време беше обявено, че петима старши офицери от Тавушската (северната) бригада на арменската войска са получили генералски звания, което се възприема от опозиционните кръгове като премия за преданост по време на делимитацията на границата в Тавуш. Армията не се опълчи на доброволната загуба на позиции на североизточната граница и извърши заповедта за евакуиране на войските от граничната зона на Тавуш.

Извикването на дипломат Копиркин в Москва по този метод е проява освен на отрицателното отношение на Руската федерация към обособени изказвания на Никол Пашинян, само че и констатация на извънредно отрицателна обща наклонност както в руско-арменските връзки, по този начин и в самата Армения. Русия не се меси във вътрешните работи на Армения. Но тя разполага с дипломатически способи и лостове, с цел да показва своята позиция и мнение пред формален Ереван.

Не се приказва за отзоваване на посланика и разкъсване на връзките с Армения, няма даже такива теоретични проекти. Но беше належащо да се очертае позицията на Русия по този метод.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3550Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед19853Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15700Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30588Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47901Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80074„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78366 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР