- Руският петролен гигант изкушава България със 700 млн. лв.

...
- Руският петролен гигант изкушава България със 700 млн. лв.
Коментари Харесай

Нерафинираната оферта на "Лукойл"

- Руският петролен колос изкушава България със 700 млн. лева налози, с цел да продължи да печели милиарди на европейския пазар. - Еврозабраната не е съвършено написана, само че волята на Брюксел е да не се употребяват съветските артикули. - В момента българският пазар на дизел и бензин е 99% съветски - на " Лукойл " и съветски горива, импортирани от " Инса ойл ".
Вечният счетоводно губещ колос " Лукойл Нефтохим Бургас " даде обещание да заплати огромни налози в България следващата година. Но при изискване, с което страната да се скара с Брюксел, а съветският притежател да продължи да печели в пъти повече.

Кратката изгода от възможните 700 милиона екстра налози от рафинерията води със себе си няколко основни въпроса за развоя на събитията - какво ще каже Брюксел по тематиката с износа от България, ще се извърши ли действителната цел на европейските наказания - страната да спре да зависи от съветския нефт, ще получи ли страната въпросната сума, какво ще се случи с пазара, който сега се държи съвсем напълно от съветската компания, и така нататък
Руско предпочитание
От 1 януари 2023 година съветската компания дава обещание да трансферира цялата си икономическа активност в страната, т.е. да спре да работи на ишлеме за дъщерното на съветската група Lukoil Benelux и да се върне към предходната скица - да купува, преработва и да продава, по която работеше до края на 2020 година (но пък все беше на загуба и не плащаше данъци).
Реклама
От тази година поради доста по-евтиния съветски недопечен нефт съветската група прави големи облаги, които в този момент отиват за Lukoil Benelux и за притежателя на активите в България Litasco (дъщерна компания на съветския гигант). Сега офертата е те да бъдат облагани в България, а не както сега - в Нидерландия или в Швейцария.
Служебна поддръжка
Това беше обявено на специфична конференция след среща в Министерския съвет сред представители на държавното управление и управлението на сдруженията на съветската " Лукойл " в страната, като по думите на вицепремиера Христо Алексиев това значи, че всички медиатори по веригата няма да ги има.

Разчетите на държавното управление и цените на другите типове петрол посочили, че след използване на регламента за облагане на свръхпечалбите тази година се чака " Лукойл Нефтохим Бургас " да внесе в държавния бюджет към 100 млн. лева, а следващата година при опазване на сегашната обстановка - към 700 млн. лева (за 2021 година импортираният налог облага бил едвам 3.5 млн. лева.). Средствата ще отидат за компенсиране на най-уязвимите групи в България, като ще бъде направена таргетирана стратегия за обезщетения.

Това щяло да се случи обаче единствено в случай че бъде позволено рафинерията да изнася горива през двете години на дерогацията, като съветската компания заплаши, че в случай че това не стане - затваря.
Реклама Ултиматум за експорт
Председателят на управителния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас " Илшат Шарафутдинов непосредствено съобщи, че заводът няма по какъв начин да действа при съществуването на ограничаване върху експорта. " Трябва ни излаз, в случай че няма излаз - пълним си складовете и стопираме. Това е ", сподели той.

Към края на годината се чака рафинерията да е преработила 7.1 млн. тона петрол, като по думите на Шарафутдинов към 50-55% от продукцията на завода се изнася. " Това не е обвързвано с ниското ползване в България, а с събитието, че има артикули, които изобщо нямат ползване в България ", добавя той.

Местното ползване има капацитет да употребява създавания в рафинерията дизел, само че не и количествата бензин и котелно гориво, пресмятат от пазара. Горивото за зареждане на кораби и самолети също щяло да се окаже проблем, като данъчно се водило експорт.

Намеренията на служебното държавно управление също са за безконтролен експорт. Служебният кабинет към този момент пусна за публично разискване предложение за анулация на предходното решение на кабинета на Кирил Петков, което забраняваше износа на съветски нефт и горива след 5 декември. Или след десетина дни. Тезата на държавното управление е, че възбраната на Брюксел е за експорт на съветски петрол и нефтопродукти, а не и на продуктите, създадени от петрол в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР