Руският патриарх Кирил ще посети страната ни за 3 март

...
Руският патриарх Кирил ще посети страната ни за 3 март
Коментари Харесай

Чакаме почетен, руски гост за 3-ти март!

Руският патриарх Кирил ще посети страната ни за 3 март във връзка честването на 140-годишнината от Освобождението на България от турско иго. Това оповестява „ Монитор “, базирайки се на Светия Синод. Визитата е тридневна и е по покана на Негово Светейшество патриарх Неофит. Вече има направена проектопрограма, която би трябвало да бъде доказана. Според нея е планувано на 3 март да бъде отслужена панихида в храм-паметника „ Рождество Христово “ в град Шипка, а по-късно главата на Руската православна черква дружно с българския патриарх Неофит ще уважат и тържествата на връх Шипка. На 4 март пък двамата ще отслужат тържествена света литургия в храм-паметника „ Св. Александър Невски “.

Новината за подготвяното посещаване на Негово светейшество Кирил се завъртя в общественото пространство още предходната година и бе доказана на 20 декември. Главата на съветската православна черква бе на първо публично посещаване у нас след избирането му за патриарх през април 2012 година. Тогава тридневният му престой бе част от така наречен „ мирни визити “. Още със стъпването си на наша земя посочи, че сърцето му постоянно е намерено към вярващите православни българи и към българския народ. Следващото посещаване на Негово светейшество Кирил у нас пък бе през февруари 2016 година.

Патриарх Кирил, чието светско име е Владимир Гундяев, е роден на 20 ноември 1946 година в семейство на духовници, репресирани по руско време. От най-ранна детска възраст демонстрира увлечение към богослужението и монашеството. След довеждане докрай на междинното си обучение постъпва в Ленинградската духовна семинария, а по-късно - в Ленинградската духовна академия, която приключва с отличие през 1970 година

Дядо му Василий Гундяев се е борил интензивно против закриване на християнски храмове, поради което е минал през седем пандиза и няколко интернирания. В общественото пространство е известно, че главата на съветската православна черква е непосредствен другар с съветския президент Владимир Путин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР