Руският патриарх Кирил обвини българските власти в сатанизъм по повод

...
Руският патриарх Кирил обвини българските власти в сатанизъм по повод
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил сравни българските власти със Сатаната, а действията им били полицейски

Руският патриарх Кирил упрекна българските управляващи в сатанизъм във връзка изгонването поради " опасност за националната сигурност " на архимандрит Васиан и още двама души от подворието на Руската православна черква в София.

 

Това се вижда от съобщението на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, оповестено през вчерашния ден и публикувано и от посолството на Русия в София. То е във връзка отговора, който патриарх Кирил изпратил след " обръщението " на българския патриарх Неофит във връзка съветския храм в София.

 

В текста се приказва за " полицейски дейности на българските управляващи ", довели до затваряне на храма, само че още веднъж на никое място не е посочено категорично кой е затворил църквата, постройката на която Москва счита за своя благосъстоятелност. Решението за експулсирането е наречно " унизителни и дискриминационни ограничения с явна цел да нанесат ущърб на дружеските връзки сред братските нации и църквите сестри ", както и " вражески и неправдив акт " на държавните управляващи.

 

В края на известието е казано, че съветският патриарх " изрази убеденост, че политическите сили, зад които стои врагът на рода човешки няма да съумеят да разрушат вековните връзки на обич и приятелство во Христе, лежащи в основата на съдействието сред Руската и Българската православни църкви ".

 

Именно във фразата " врагът на рода човешки " се съдържа обвиняването в сатанизъм, защото с нея в църковните среди е именуван Сатаната.

 

За първоизточник на този израз е посочена глава 13 от Евангелие от Матея, където е разказана алегория, разказана от Исус Христос:

" Друга алегория им предложи Той, като сподели: царството небесно наподобява на човек, посеял положително семе на равнищата си;

и когато индивидите спяха, пристигна врагът му и посея сред житото бурени, па си отиде;

а когато израсте злакът и даде плод, тогава се появиха и плевелите.

 

И като пристигнаха прислужниците на стопанина, рекоха му: господарю, нали положително семе посея на равнищата си? Откъде са, впрочем, в нея тия бурени?

А той им рече: зложелател човек е сторил това. " (...)

врагът пък, който ги пося, е дяволът "

 

Точното определение " зложелател на рода човешки " идва от църковен химн О rех аеtеrnе, Domine от IV век, приписван на Амвросий Медиолански (340-397), свещеник на Милано и един от Отците на църквата. В него се споделя, че Адам бил " прелъстен от дявола, зложелател на човешкия жанр " (hostis humani generis).

 

Латинската формула пък е взета от " Естествената история " (Naturalis historia), формирана към 77 година от Плиний Стари за император Тит. В нея се твърди, че Юлия Агрипина, майката на Нерон, го нарекла hostis generis humani. Една от версиите за 666 - " цифрата на Звяра ", олицетворяващ Антихриста, е, че това е точно Нерон, в случай че се вземе цифровият еквивалент на изписването на купата и името му на древноеврейски език. Има и други известни версии, като една от най-разпространените в по-ново време е за Наполеон.

 

Още към Великден през 2022 година съветски свещеници започнаха намерено да приказват, че съветската експанзия против Украйна била за отбрана на християнството. Телевизионният водещ протоиерей Андрей Ткачов съобщи в навечерието на Пасха, че " съветският свят екзистенциално противостои на злото и на антихристиянската цивилизация на Запада ", съобщи " Дневник ".

 

Популярен във Воронеж духовник Генадий Заридзе (през 2015 година Владимир Путин персонално се срещна с него в църквата му на Рождество) сподели на погребението на погубен в Украйна 20-годишен съветски боец, че там се води война с нацистите, основани от американските транснационални корпорации за възцаряване на Антихриста на земята.

 

Бившият духовник Иоан Бурдин изясни за изданието " Москоу таймс ", че такива хора има и в обкръжението на патриарх Кирил:

" Значителен брой свещеници изповядват извънредно десни, в случай че не и черносотнически и антисемитски възгледи. Те, като всички останали, гледат държавни телевизионни канали, излъчвания за това по какъв начин американците са измислили ковид и повтарят това на хората в проповедите си ". Той не изключва, че извънредно консервативната позиция в Руската православна черква може да се дължи на обстоятелството, че измежду свещениците има доста някогашни военни.

 

По-късно самият патриарх стартира да употребява такива съпоставения, говорейки, че свещениците " за на първа линия " на фронта, а страната " отстоява полезностите, които издигат бариера против придвижването към края на времената под властта на Антихриста ".

 

В молитвеници, раздавани в съветската войска, Путин е наименуван архистратиг, лидер на небесното воинство, т.е. е приравняван с Архангел Михаил, който е основният от четиримата старозаветни архангели, основен страж на Небесното царство, основен пазач на Божия закон, който преди Второто пришествие ще поведе небесните армии против Антихриста и ще ги победи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР