Руският патриарх Кирил изрази недоволство, че България почита жертвите, които

...
Руският патриарх Кирил изрази недоволство, че България почита жертвите, които
Коментари Харесай

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх Кирил изрази неодобрение, че България уважава жертвите , които са дали в руско-турската война народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наедно със починалите руснаци.

" Има доста позитивни неща, които видях по време на визитата ми в България, само че има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в формалната изразителност на представители на страната като наедно с Русия същата роля съвсем да са изиграли Полша, Литва, Финландия. " - съобщи съветският патриарх, представен от Българска телеграфна агенция.

" Когато попитах от кое място е тази странна история, разбрах, че армията на финландския полк е взела участие в Освободителната война, само че това беше полк на съветската войска, който беше във Финландия. " - разяснява Кирил на летище " София " преди да отпътува от България след тридневното си посещаване у нас.

" Също по този начин имаше и полкове от съветската войска в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, обвързвана с освобождението на България. " - добави той.

Припомняме, точно дипломатите на полската страна обичайно показват своята съпричастност към българската независимост и трансфораха в традиция отдаването на респект към националния ни празник , рецитирайки стихове на български език. Досега съветската страна не е предприемала сходен жест към българите.



Според главата съветската черква, историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Той съобщи още, че " тази история на София ", признаваща присъединяване на другите нации, би трябвало да " изчезне " от политическия ход на България, тъй като била " лъжлива " историческа интерпретация.

" Най-светлата страница от визитата ми в България е обвързвана с Шипка - там не видяхме нито финландски флагове, нито полски, нито румънски знамена, сподели съветският патриарх. Видяхме единствено флага на Русия и флага на България и с какъв възторг българският народ одобри Московския и на цяла Русия Шипка. " - посочи Кирил.

" Дълбоко съм уверен, че целият отрицателен политически подтекст ще отмине, а полезностите, свързани с нашата обща история, с освободителната битка, която съветският народ с големи жертви понесе, с цел да стане България свободна, това вечно ще бъде непокътнато в паметта на нашите нации. Дай Боже, политиците да го схванат допустимо най-бързо. " - добави той.

Преди дни викарият на Кирил - Волоколамският митрополит Иларион, порица съпричастността на българската черква към македонската . Той съобщи, че Македонската православна черква би трябвало да реши казуса си с разговор със сръбската, а позицията на Българската православна черква би трябвало да е солидарна с тази на Белград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР