Руският парламент прие първа стъпка към отмяна на ратификацията на

...
Руският парламент прие първа стъпка към отмяна на ратификацията на
Коментари Харесай

Руския направи стъпка за дератификацията на Договора за забрана на ядрените опити

Руският парламент одобри първа стъпка към анулация на ратификацията на Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити, обосновавайки това – съгласно почитан представител на съветския парламент – с безотговорното отношение на Съединени американски щати към световната сигурност, съобщи Ройтерс.

Долната камара на Народното събрание, Думата, гласоподава с 412 гласа " за " и 0 гласа " срещу ", без въздържали се, с цел да утвърди отдръпването от ратификацията на първото от общо три четения.

Русия твърди, че задачата е да се възвърне паритетът със Съединени американски щати, които също са подписали контракта от 1996 година, само че в никакъв случай не са го утвърдили, и че няма да възобнови тестванията, в случай че Вашингтон не го направи.

Но някои специалисти по надзор на въоръженията се притесняват, че Русия може да се доближава към тест, който ще бъде общопризнат като застрашителен сигнал от страна на Запада в миг на засилена борба по отношение на войната на Русия в Украйна.

Нито една страна, с изключение на Северна Корея, не е провеждала нуклеарен тест, включващ атомна детонация, през този век, напомня Ройтерс. Поне един почитан съветски специалист по сигурността съобщи, че Русия би трябвало да тества нуклеарна бомба като предизвестие към Запада, само че президентът Владимир Путин съобщи на 5 октомври, че не е подготвен да каже дали е нужен тест или не.

Бързото и съвсем единомислещо приемане на законопроекта за дератификация беше обезпечено, откакто 440 от 450-те депутати в Думата сложиха подписите си под него като вносители предходната седмица.

" В интерес на гарантирането на сигурността на нашата страна отдръпваме ратификацията на Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити ", съобщи ръководителят на Думата Вячеслав Володин преди началото на днешната сесия на Народното събрание.

Въпреки че Русия отдръпва ратификацията, тя ще остане подписала ДПЗЯО и декларира, че ще продължи да дава данни на световната система за наблюдаване, която предизвестява света за всеки нуклеарен опит.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР