Руският оръжеен търговец, близък до президента Владимир Путин, Виктор Бут,

...
Руският оръжеен търговец, близък до президента Владимир Путин, Виктор Бут,
Коментари Харесай

Най-могъщият оръжеен търговец в света Виктор Бут беше пуснат от затвора и вече е в Москва

Руският оръжеен търговец, непосредствен до президента Владимир Путин, Виктор Бут, който беше сменен за американката Бритни Грийнър, към този момент си е вкъщи в Москва, заяви телевизионният канал " Россия 24 ".
 Самолетът с Бут кацна на летище Внуково-2.  Той долетя от Абу Даби, където се е състояла размяната с американска гражданка, наказана в Русия за владеене на дрога. 
 На летището Бут беше посрещнат от роднините си - брачната половинка му Алла и майка му Раиса, те бяха съпроводени от депутата от Държавната дума Мария Бутина.  Бут слезе при околните си с цветя и ги прегърна.
 „ Пристигнах. Това е най-важното. Посред нощ те станаха и споделиха: „ Приготви се “. Нямаше специфична предварителна информация (за размяната. —бел. ред.).
 Бут добави, че не е било допустимо да се сбогува с никого в пандиза, било е прекомерно късно.  Той сподели още пред РИА Новости, че главният му проект за близкото бъдеще е да се наспи.

Размяната на Бут с американката Грайнер се състоя в четвъртък след продължителни дипломатически старания сред Москва и Вашингтон.

Руското външно министерство заяви в четвъртък, че Бут е бил върнат в Русия след размяната на летището в Абу Даби.  Кадри, публикувани от съветската държавна телевизия по-късно, демонстрират по какъв начин Бут върви по асфалта в Абу Даби, след което се качва и сяда в самолета, който по-късно каца в Москва.

 „ От дълго време Руската федерация договаря със Съединените щати за освобождението на В. А. Бут “, се споделя в изказване на министерството.   " Вашингтон в началото изрично отхвърляше да договаря за включването на съветския жител в схемата за продан. Въпреки това Руската федерация продължи интензивно да работи за спасяването на нашия съотечественик. "

 В анонса се прибавя, че вследствие на договарянията на Русия със Съединени американски щати Бут е бил „ върнат в родината си “.

 Американският юрист на Бут Стив Зису сподели, че Бут е бил със брачната половинка и щерка си.  „ Благодарни сме, че след дълги 15 години Виктор най-сетне се събра със фамилията си “, добави той.

 Руският и американският президент помилваха и двамата арестувани, добави Татяна Москалкова, омбудсманът по правата на индивида в Русия.  Това значи, че наказателното гонене е дефинитивно прекъснато, Бут и Грейнър получават цялостна независимост на придвижване.
Според източници на CNN в размяната не е взел участие Пол Уилън, наказан в Русия за шпионаж.

Бут, който е някогашен съветски боен от специфичните елементи, беше задържан в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 година вследствие на провокативна интервенция на американските разследващи служби и отведен в Съединени американски щати.  Руснакът беше упрекнат в подготовка на скрит план за ликвидиране на американски жители и материална поддръжка на тероризма.  Бут отхвърли всички обвинявания.  Федерален съд го осъди на 25 години затвор.

Процесът обяснява ролята на Бут в доставката на оръжия за FARC, партизанска група, която води протест в Колумбия до 2016 година Съединени американски щати обявиха, че оръжията са били предопределени да убиват американски жители.

Но историята на Бут в търговията с оръжие се простира доста по-далеч.  Той е упрекнат в събирането на флотилия от товарни самолети за трафик на военно оръжие до конфликтни зони по света от 90-те години на предишния век, разпалвайки кървави спорове от Либерия до Сиера Леоне и Афганистан.  Твърденията за трафик на хора в Либерия накараха американските управляващи да замразят американските му активи през 2004 година и да блокират всички американски транзакции.

 Бут неведнъж е твърдял, че е управлявал легален бизнес и е работил просто като логистичен снабдител.  Смята се, че е към 50-те, като възрастта му е противоречива поради другите паспорти и документи.

 В края на юли Вашингтон, съгласно известия в медиите, е предложил на Москва да замени Бут за Уилън и Грейнър, които през август получиха девет години затвор за контрабанда на опиати.
 Бут прекара съвсем 15 години в пандиза в Съединените щати по обвинявания в скрит план за ликвидиране на американски жители и финансово поддръжка за тероризма.  Баскетболистката Гринър от своя страна беше наказана на девет години затвор за контрабанда на 0,7 грама хашиш, тя беше арестувана в Шереметиево през февруари 2022 година
 







 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР