Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин отново

...
Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин отново
Коментари Харесай

Пригожин иронизира Шойгу заради Бахмут, Киев беше засипан с дронове

Руският олигарх и основател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин още веднъж промени изказана неотдавна своя позиция – този път за крайния период, в който ще изтегли наемниците си от Бахмут. Вместо 1 юни, евентуално щели да са нужни още няколко дни. Колко тъкмо дни – от 5 юни постоянната съветска войска щяла " да има оперативното пространство да напредне на запад ", споделя Пригожин.

 

С тези думи той в действителност оказва напън върху съветския боен министър Сергей Шойгу, който преди време сподели, че завладяването на Бахмут ще отвори опцията за нахлуване на запад в Донецка област.

 

" Пространството е отворено. Сега съветската войска има опция да стартира колосална атака в близко бъдеще и да овладее Славянск, Краматорск, Константиновка, Часов Яр т.е. Донбаския пръстен ", споделя Пригожин.

Всички данни от последните дни обаче сочат, че интензивността на борбите при Бахмут понижава и главните конфликти са по фланговете на града, където украинците бележат триумфи. Показателно е, че свързваният с финансиране точно от Пригожин известен съветски телеграм канал " Рибар " въобще не приказва към този момент за Бахмут, същото е ситуацията и в дневния преглед на съветското военно министерство. За сметка на това съветският пропагандист Семьон Пегов твърди, че украинската войска е напреднала към Клещеевка (7 километра южно от Бахмут), което съответствува с казаното от представителя на украинското командване " Изток " полковник Серхий Черевати за нов украински прогрес по фланговете от 300-400 метра. " Усещате ли? Скоро ще има още ", написа в украинския телеграм канал " Бахмутски дявол " във връзка с Клещеевка.

Същевременно, в дневния си разбор ISW (американският мозъчен концерн Институт за проучване на войната) обръща внимание на други изявления на Пригожин, като прочитът е, че той още веднъж провокира търсения от Международния углавен съд в Хага за систематично похищение на деца съветски деспот Владимир Путин. " Като ще започваш война, прояви темперамент и топки – единствено тогава ще постигнеш нещо ", споделя Пригожин и то след въпрос за съветските бюрократи, който обаче съветският олигарх в отговора си преобърща като отговор във връзка с " един неназован съветски общественик ". Възможно е съветският олигарх да демонстрира неодобрение, тъй като Путин не го награди категорично с повече въздействие поради завладяването на Бахмут. Остава отворен въпросът и за какво ЧВК Вагнер ще се изтегля чак в базите си в Русия за отмора, откакто в Екатерининбург имаше огромно шествие на наемниците на Пригожин за оказване на респект на починали във войната, а това се случи при клюки за наложена възбрана от локалната власт за шествието, която обаче не се осъществя.

 

Над 40 дрона са били свалени от украинската противовъздушна защита (ПВО) през тази нощ и рано сутринта над Киев и района. Това оповестява киевската военновременна администрация.

Това е 15-та въздушна офанзива, проведена от Русия против украинската столица единствено през месец май и втора поредна нощ на толкоз интензивно нахлуване (в нощта на събота против неделя бяха свалени 36 дрона, ориентирани от руснаците против цели в Киев, като почина 1 човек), напомят управляващите в Киев. За момента, след снощната офанзива няма данни за жертви, само че има вреди от паднали парчета. " С тези непрекъснати офанзиви врагът се стреми да държи цивилното население в надълбоко психическо напрежение ", съобщи Серхий Попко, началник на военната администрация на града. Кметът на града Виталий Кличко също разяснява, че това е била следващата сложна нощ за Киев. Има данни за изстреляни крилати ракети Х-101/Х-555. Според информация на украинския генщаб, общо за миналото денононощие Русия е нанесла 97 въздушни удара, като са употребявани 59 ирански дрона " Шахед ".

 

58 от тях са унищожени. " Врагът също е направил 39 обстрела от реактивни системи за залпов огън по позициите на нашите войски и обитаеми места ", прибавя генщабът.

 

Източник " Актуално "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР