Руският олигарх Евгений Пригожин, приближен до президента на Русия Владимир

...
Руският олигарх Евгений Пригожин, приближен до президента на Русия Владимир
Коментари Харесай

A сега едно признание. Пригожин потвърди, че е основател на Вагнер

Руският олигарх Евгений Пригожин, доближен до президента на Русия Владимир Путин, за пръв път удостовери, че е създател на частната военна група " Вагнер ", която сега води война на територията на Украйна.

Пригожин направи видеоизявление в понеделник, в което призна, че наемници от " Вагнер " са били изпращани в разнообразни елементи на света, измежду които в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали. То беше публикувано от компанията му " Конкорд ", откъдето потвърдиха достоверността на изказването пред Ройтерс.

По думите на предприемача, прочут като " готвача на Путин ", защото кетъринговата му компания за известно време е била измежду доставчиците на Кремъл, той е основал групата на 1 май 2014 година, с цел да изпрати войци в източния украински район Донбас. Това става малко след анексирането на Крим от Русия и започването на военния спор в Източна Украйна.

" A в този момент едно самопризнание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, небогати африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата татковина ", споделя още Пригожин във видеото, оповестено в обществените мрежи.

Руският олигарх е измежду глобените от Съединени американски щати и Европейския съюз поради ролята му във " Вагнер ". Западът го упреква още за финансиране на така наречен " плантация за тролове ". Това е съветската " Агенция за интернет проучвания ", която съгласно Вашингтон е виновна за интервенция в президентските избори в страната през 2016 година

В предишното Пригожин е водил каузи против медии, разкрили връзките му с " Вагнер ", измежду които проверяващия уебсайт " Белингкат ", съветския новинарски уебсайт " Медуза " и към този момент затворената радиостанция " Ехото на Москва ", напомня Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР