Руският нефтен отрасъл твърди, че притежава достатъчно големи финансови резерви

...
Руският нефтен отрасъл твърди, че притежава достатъчно големи финансови резерви
Коментари Харесай

Руските петролни компании твърдят, че и цена от 15 долара им е рентабилна

Руският нефтен бранш твърди, че има задоволително огромни финансови запаси поради гъвкавата данъчна система и ниската себестойност на добива и настоящето рухване на цените до равнище от 30 $ за барел не е сериозно. Добивът на нефт ще остане доходоносен за съветските компании и при цена от 25 $ за барел, настояват специалисти, представени от ТАСС.

Представителят на " Газпром петрол " Александър Дюков показва, че себестойността на добива в Русия от разработваните залежи е сред 3 и 5 $ за барел. Шефът на " Татнефт " Наил Маганов пък твърди, че за неговата компания даже и цена от 8 $ не е сериозна.

Данни за 2019 година за трите най-големи съветски нефтени компании сочат, че за " Роснефт " индустриалните разноски за добива е 3.1 $ за барел, на " Лукойл " – 3.59 $, а на " Газпром нефът " – 3.78 $. Тези суми обаче не включват транспортните и данъчните разноски.

Анализаторът на " Райфайзенбанк " Андрей Полищук пресмята, че на " Роснефт " ѝ коства под 15 $ за барел добива, превозените по петролопровод до Европа, административно-търговски и други разноски.

" Критичното равнище за разработваните залежи е под 15 $ за барел ", декларира той. При асимилиране на нови запаси в Далечния Изток разноските към този момент нарастват сред 20 и 50 $ за барел и нагоре, добавя Полищук, съгласно който цената на добива в Съединени американски щати, Канада, Бразилия е в пъти по-висока от тази в Русия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР