Руският монополист Росатом не бива да бъде допускан до търга

...
Руският монополист Росатом не бива да бъде допускан до търга
Коментари Харесай

Премиерът на Чехия се обяви против допускането на „Ростаком“

Руският монополист " Росатом " не трябва да бъде допускан до търга за строителство на нов нуклеарен блок в централата " Дуковни ", съобщи министър председателят Андрей Бабиш, малко откакто страната изгони 18 съветски дипломати за шпионаж в интерес на военното и външното разузнаване, съобщи „ Дневник “.

Според него съветската корпорация надали ще бъде включена в процедурата за инспекция на сигурността. " Предполагам, и държавното управление ще реши по този начин ", добави той, представен от телевизия CT24.

От листата с интересуващите се претенденти към този момент бе изключена „ Чайна дженерал нюклиър пауър “, което провокира коментар на китайското посолство в Прага, че това е " съществено отклоняване от правилото за почтена конкуренция и разпоредбите за интернационална търговия ". Министерството на индустрията и търговията се спря на френската „ ЕДФ “, Корея Хидро и нуклеарна сила, " Росатом " и американската Уестингхаус.

На 8 март 2021 година Чешката работа за нуклеарна сигурност издаде лиценз за два нови реактора на площадката на съществуващата нуклеарна централа " Дуковани ". Там има четири реактора ВВЕР-440 а процесът за новите два реактора ще се управлява от държавната енергийна компания ЧЕЗ.

Ето какво следва:

2021 - сред април и декември би трябвало да се организира оценка на сигурността на евентуалните претенденти.

2021 - през декември държавното управление би трябвало да утвърди листата с претенденти и да разгласи търг.

2022-2023 - в ход е развой на подготовка на офертите и договаряния с снабдители.

2023 - одобрение на определения претендент.

2023-2024 - договаряния, завършване и сключване на контракт с предпочетения претендент.

2029 - начало на строителството.

2036 - въвеждане в употреба.

Разпращането на документите за оценка на сигурността би трябвало да стане до края на месеца, подсети Бабиш. Преди него Карел Хавличек, министър на индустрията и търговията и последовател на допускането на колкото може повече претенденти, сподели, че не може да си показа, че в сегашните условия " Росатом " ще бъде включен в тази оценка.

Строителството на два нови реактора е най-мащабната инвестиция в историята на Чехия след 1989 година Предварителната оценка на инвестицията е към 6 милиарда евро. " Росатом " съобщи интерес през лятото на 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР