Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че е

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че е
Коментари Харесай

Лавров: Няма за какво да се говори със Запада, ако се опитва да постигне военна победа в Украйна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров сподели, че е схванал за покушението против някогашния японски министър председател Шиндзо Абе на срещата на външните министри на Г-20 и е бил първият от тях, почнал своето изявление с изложение на съболезнования за случилото се, съобщи ТАСС.
" Не знам какво стои зад това нападение. Научих за него на съвещанието на Г-20. Впрочем аз бях първият участник, почнал изказването си с изложение на съболезнования на японския ми сътрудник за покушението. Вероятно ще има следствие. Няма какво повече да прибавя ", сподели съветският министър, помолен да разяснява днешното нахлуване против Абе.

По отношение на войната в Украйна Лавров съобщи, че в случай че там Западът се пробва да реализира военна победа на Украйна над Русия, а не мирни договаряния, тогава няма защо да се приказва с него. " Ако Западът не желае договаряния, а победа на Украйна над Русия на бойното поле, тъй като се чуват и такива отзиви, и други отзиви, тогава вероятно няма защо да се приказва със Запада. Защото с тези подходи той не разрешава на Украйна да премине към кротичък развой, а я кара да взима негови оръжия, да ги употребява за бомбардировки на градове, заличаване на цивилно население, което ние следим всекидневно и с което, несъмнено, не можем да се примирим ", съобщи съветският външен министър.

Според него " раздвоението " на западните страни по украинския въпрос демонстрира, че той се интересуват не от Украйна и нейната сигурност, а от идеологията.
За подалия оставка английски министър председател Лавров сподели, че по време на своя мандат Борис Джонсън е потвърдил, че е човек, който на първо място държи да е на власт поради своята лична политическа кариера. По думите на Лавров английският министър с цялата си активност като министър председател е потвърдил, че е човек, който преследва на първо място външни резултати. " И ето – потегли си. Всички говореха, че би трябвало да бъде изолирана Русия, а в последна сметка личната му партия изолира Борис Джонсън ", сподели той.

Лавров също по този начин разяснява връзките сред Русия и Съединени американски щати. Той съобщи, че самодейността за преустановяване на двустранните контакти не е била на Москва, а на Вашингтон и съветската страна няма желание да убеждава Съединените щати да ги възобновят. " Ние няма да тичаме след никого, предлагаме да се срещнем. Ако те не желаят да приказваме, това е техен избор ", съобщи той.
По мотив на медийните информации, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще заобикаля да взе участие в групови фотоси на срещата на Г-20, Лавров разяснява, че не го е канил да си вършат обща фотография. Ако става дума за срещи с мен, за изказванията, че нямало да се снима с мен – аз никого не съм канил да се снима. И въобще никого на никое място не съм канил. Аз бях поканен от Индонезия. Както Индонезия предложения и президента (на Русия Владимир) Путин на срещата на високо ниво, която ще се организира през ноември ", съобщи съветският външен министър.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР