Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на
Коментари Харесай

Русия: Установихме пълен контрол над Мариупол

Руският министър на защитата Сергей Шойгу заяви, че силите на страната му са открили цялостен надзор над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската опозиция в града, предадоха организациите.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5455
Това би означавало завършек на близо тримесечната блокада, трансформирала огромна част от Мариупол в отломки и при която има опасения, че са починали над 20 000 души.

По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

Вчера Шойгу рапортува на президента Владимир Путин, че комбинатът " Азовстал " и целият Мариупол са " изцяло освободени ".

Руската държавна организация РИА Новости цитира съветското министерство на защитата да оповестява, че от 16 май оръжие са поставили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в " Азовстал ", в това число 531 през вчерашния ден, които съгласно военното ведомство в Москва са били последната група бранители на комбината.

Територията на металургичния комбинат " Азовстал " е изцяло освободена. Подземните уреди на предприятието, където се криеха украинските бойци, към този момент е под цялостния надзор на съветските въоръжени сили, заяви съветското министерство на защитата.

Министерството популяризира видеозапис, за който се твърди, че демонстрира предаването на украинците.

На него невъоръжени мъже доближават в редица съветските бойци пред комбината и оповестяват имената си. Руснаците по-късно деликатно претърсват всеки от тях и движимостите им и желаят от бранителите да покажат татуировките си.

Засега няма удостоверение от Украйна, че Мариупол е паднал.

Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, означават организациите.

Руските офанзиви против града започнаха малко след експлоадирането на спора.

Докато съветските войски последователно установяваха надзор над стратегическия град на Азовско море посредством непрестанни бомбардировки и обсада, последните бранители на Мариупол се укриха в " Азовстал ", под който има подземна мрежа от бункери и тунели. Водата, храната, медикаментите и боеприпасите им не доближиха.

В началото на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски направи изказване, еднакво на признание на проваляне.

Той разгласи, че двумесечната борба е за последната останала непревзета част от " Азовстал " е завършила, което проправи пътя за вземането на украинските бойци в плен от руснаците.

В понеделник се предадоха първите 264 от тях, в това число на 50 тежко ранени.

Според Русия в четвъртък са били пленени и още, само че командирите и още известна част от бойците са траяли да пазят позициите си.

Вчера обаче останалите в комбината украински бранители са решили, че повече няма смисъл да не престават да се бият, съгласно видеопослание на Денис Прокопенко, пълководец на полка " Азов " на Националната армия на Украйна.

" Армейското командване подреди отбраната на града да бъде прекъсната ", сподели Прокопенко и добави, че решението е взето, с цел да бъдат опазени животът и здравето на бойците.

Вчера, часове преди Русия да разгласи цялостното определяне на надзор над града, Зеленски съобщи, че на бранителите е било казано от украинската войска да излязат и да спасят живота си.

По думите му украинските военновъздушни сили са се пробвали да обезпечат доставяне на Мариупол по въздух, само че са били отблъснати, понасяйки огромни загуби.

За страдание, огромен брой наши летци починаха. Това бяха герои в цялостния смисъл на думата, които знаеха, че е тежко, че да се лети там е съвсем невероятно, да превозят по въздух до " Азовстал " храна, вода и медикаменти и да върнат ранените и телата на починалите, каза Зеленски по украинската телевизия.

Украинският вътрешен министър Антон Герашченко съобщи, че защитата на комбината ще бъде изучавана във военните учебни заведения за години напред.

Хората вътре не са разполагали с прясна вода и са имали храна единствено за по едно ястие дневно, сподели той.

Кремъл не е казвал какво следва оттук насетне за пленените. Киев предложи те да бъдат разменени за руснаци, намиращи се в украински плен, въпреки че някои в Москва приканиха те да бъдат третирани като нарушители и съдени.

Москва счита полка " Азов " за " нацисти ". Подразделението, което беше образувано през 2014 година като милиции за битка с проруските сепаратисти, отхвърля да е фашистко, а съгласно Украйна то е реформирало първичните си радикални националистически възгледи.

Русия беше съсредоточила вниманието си върху Мариупол, тъй като завладяването на града ще помогне за основаването на кулоар сред анексирания Кримски полуостров и проруските сепаратистки региони в Източна Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР