Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на китайския си

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на китайския си
Коментари Харесай

Шойгу похвали партньорството с Китай

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели на китайския си сътрудник във вторник, че военното съдействие сред техните страни е " стабилизираща " мощ в света и спомага за понижаване на възможностите за спор, предадоха съветските осведомителни организации, представени от Ройтерс.

Китай се трансформира в най-важния интернационален сътрудник на Русия през 14-те месеца, откогато Москва нахлу в Украйна. Китайският министър на защитата Ли Шанфу сега е в Москва, като страните се стремят да задълбочат военното си съдействие, което провокира безпокойствие на Запада.

" Координацията на нашите старания на интернационалната сцена има стабилизиращ резултат върху световната обстановка и оказва помощ за понижаване на капацитета за спор ", цитира организация Интерфакс думите на Шойгу пред Ли във вторник.

Китайският министър на отбраната се срещна с президента Владимир Путин в неделя.

Шойгу сподели, че е значимо двете страни да координират напъните си на международната сцена и изрази убеденост, че програмата за взаимни военни учения ще бъде разширена.

Китайският президент Си Дзинпин посети Москва миналия месец в символ на поддръжка за Путин, дни откакто Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския водач по съмнение за военни закононарушения в Украйна.

Според американското разузнаване Китай може да се е съгласил да достави на Русия оръжия или муниции, прикрити като кротичък товар. Тази информация е открита измежду изтекли секретни документи от американския вестник " Вашингтон пост ".

В един от документите, датиран от 23 февруари т.г., се споделя, че американците са прихванали известие от съветската работа за външно разузнаване, съгласно което китайската Централна военна комисия е одобрила  " по-нататъшното даване " на секрети оръжейни доставки.

Вестник " Вашингтон пост " напомня, че едвам в края на февруари държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и други представители на американската администрация са декларирали, че са чули, че Китай мисли да продава оръжия на Русия.

Пекин постоянно декларира, че поддържа строго неутрална позиция в актуалната война и приканва за мир.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР