Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Украйна

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Украйна
Коментари Харесай

Шойгу обвини Украйна, че извършва „ядрен тероризъм“ в Запорожие

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели през днешния ден, че Украйна умишлено продължава да обстрелва Запорожката АЕЦ, създавайки опасност от допустима нуклеарна злополука, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Шойгу сподели, че съветските сили са взели " всички ограничения " да подсигуряват сигурността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в изискванията на това, което той назова " нуклеарен тероризъм " от страна на Киев.

Украйна отхвърля да е обстрелвала оборудването, което е под съветски надзор още от първите дни на войната, и упрекна Русия за открития огън по него, означи Ройтерс.

„ Нашите подразделения са подхванали всички ограничения да обезпечат сигурността на Запорожката АЕЦ “, сподели Шойгу на своите военни ръководители в конферентно позвъняване, чийто скъсен дубликат беше оповестен от министерството на защитата.

" От своя страна, киевският режим се стреми да сътвори появяването на опасност от нуклеарна злополука, като продължава съзнателно да обстрелва обекта “, добави той.

Шойгу сподели, че Украйна е обстреляла електроцентралата с 33 снаряда с огромен диаметър през последните две седмици. Повечето са били прехванати от съветската противовъздушна защита, сподели той, макар че „ някои въпреки всичко са блъснали обекти, които засягат безвредната употреба на атомната електроцентрала “.

" Определяме тези офанзиви на украинските войски като нуклеарен тероризъм “, добави той.

Ройтерс не съумя да ревизира по самостоятелен метод достоверността на изказванията.

Москва и Киев взаимно се упрекват за офанзивите против оборудването. Киев също по този начин упрекна Москва, че де факто употребява електроцентралата като оръжеен склад.

Ядреният регулатор на Организация на обединените нации – Международната организация за атомна сила (МААЕ) - упорства за основаването на зона за сигурност към централата, опасявайки се от евентуална злополука като в Чернобил.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков сподели през днешния ден, че има " позитивна динамичност " в полемиките с МААЕ по концепцията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР