Руският лидер Владимир Путин е постигнал дипломатически успех с организирането

...
Руският лидер Владимир Путин е постигнал дипломатически успех с организирането
Коментари Харесай

Путин постигна успех със срещата за Либия в Москва

Руският водач Владимир Путин е постигнал дипломатически триумф с организирането на минисреща на върха в Москва сред двете враждуващи страни в дългогодишния цивилен спор в Либия, написа " Гардиън ".

Не е ясно дали фелдмаршал Халифа Хафтар, водач на Либийската национална войска в източната част на страната, и Файез Сарадж, водач на приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи, ще се срещнат, само че наличието на двамата в съветската столица е удостоверение за възходящата значима роля на Русия в Либия.

Разединените европейски страни не съумяха да спрат кръвопролитната 9-месечна офанзива на Хафтар към Триполи.

Двамата водачи и техните делегации се чака да сключат съглашение за помирение. През уикенда двамата либийски водачи договориха прекъсване на огъня. Режимът на тишина, пожелан взаимно от Москва и Турция предходната седмица, влезе в действие в неделя, само че все пак са регистрирани спорадични конфликти.

Спирането на огъня се преглежда като нужна платформа за по-задълбочени диалози. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще съставлява страната си на срещата в Москва.

Ако двамата либийски водачи се срещнат, няма да е за първи път, само че това ще е първата им среща от офанзивата на армията на Хафтар по Триполи, която беше жигосана от Сарадж като военно закононарушение. Двамата се срещнаха в Абу Даби и Париж, с цел да се подпишат под разнообразни мирни съглашения, които след това се провалиха.

Русия усили въздействието си в Либия, откакто разреши на дребна група съветски наемници, свързани с частната компания " Вагнер ", да работят до Триполи в поддръжка на Хафтар. Путин означи, че в случай че има някакви съветски бойци там, те работят без разрешението на Кремъл.

Въпреки че Либия и Сирия са доста разнообразни случаи, има някои паралели във връзка с съюза сред Турция, Русия и Иран, които са главните уредници на политическите договаряния в Сирия, изтръгвайки самодейността от Съединени американски щати, Европа и Организация на обединените нации.

Не е ясно дали Путин се пробва да изтласка Европа от мирния развой или е податлив да работи с европейските страни.

Руският президент организира диалози с немския канцлер Ангела Меркел в Москва през уикенда. Берлин провежда мирна конференция с главните страни, само че към момента не е избрана дата.

Италия, обсъждана преди като основен фактор за разрешаване на рецесията в Либия, се пробва да възвърне позициите си с предложение за тристранен кротичък развой с Русия и Турция. Премиерът Джузепе Конте е подложен на критика в Италия за изгубените позиции на страната. Той ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган през днешния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР