Руският културно-информационен център в София продължава да работи засега, но

...
Руският културно-информационен център в София продължава да работи засега, но
Коментари Харесай

Ето кои са изгонените руски дипломати от България


Руският културно-информационен център в София продължава да работи към този момент, само че съгласно информация на ТАСС шефът му е измежду дипломатите, които би трябвало да изоставен България до 3 юли, съобщи БТВ.

Мотивите за изгонването на най-големия брой в историята на България чиновници на съветската задача са опасност за националната сигурност и нарушаване на правилото на взаимност. Според Министерството на външните работи заетите в посолството на Руската федерация следва да бъдат в границите на до 23 дипломатически и 25 механически чиновници. Този мотив дава отговор на равнището на двустранните връзки. Москва обаче реагира остро. 

От задачата си потегля пълномощният министър на Руската федерация Филип Воскресенский - най-високопоставеният посланик измежду 70-те изгонени чиновници. Той обяви  какви промени настъпват в консулските съветски служби у нас.

" В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички чиновници са изгонени, съвсем всички чиновници са изгонени и от генералното консулство във Варна. Всички би трябвало да изоставен България до 3 юли. Като се имат поради членовете на фамилиите им това са повече от 200 души ", написа Филип Воскресенский.

Проверка на БТВ е открила, че генералното консулство в Русе е затворено, а генералният консул е в отпуск от седмица и се намира в Москва.

През целия ден регионът към съветското консулство и в морската столица остава спокоен.

В София Руският културно-информационен център продължи да работи и да записва за езикови курсове и занималня.

Външно министерство стимулира дейностите с две учредения - взаимност и опасност за националната сигурност.

Във връчената на дипломат Митрофанова вербална нота се декларира, че упованието на българската страна е Русия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие краткотрайно Консулството си в Екатеринбург. Москва разгласи, че ще отговори на София с реципрочни ограничения.

„ Става въпрос за опити на изгубилия доверие парламент и намиращия се в оставка български кабинет да нанесат унищожителен удар по връзките с Русия и по механизмите на двустранния разговор. Уверени сме, че това е направено по заповед извън “, съобщи по-рано през днешния ден Мария Захарова.

Още в края на април по време на посещаване в Киев министър председателят в оставка Кирил Петков изразени желание да се понижи размера на съветската дипломатическа задача у нас.

Преди 3 години някогашният външен министър Соломон Паси разгласи, че в съветското посолство има към 70 шпиони, тогава той обвърза случая " Скрипал " като възможен мотив за изгонването им.

Междувременно българското външно министерство разгласи, че всевъзможни апели за дарения в поддръжка на съветски военни са безусловно неприемливи. Реакцията е във връзка обява в обществените мрежи на съветската задача в София, в която се приканва за дарения за бойците, които се бият в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР