Руският гигант Газпром е отхвърлил молбата на Молдова за разсрочване

...
Руският гигант Газпром е отхвърлил молбата на Молдова за разсрочване
Коментари Харесай

Молдова в извънредно положение след отказа на "Газпром" да отложи плащането на газа

Руският колос " Газпром " е отхвърлил молбата на Молдова за разсрочване на заплащането на януарските доставки на газ, заяви през днешния ден локалното държавно управление, представено от Ройтерс. Това е принудило страната да вкара изключително състояние в енергийния бранш.

Вицепремиерът Андрей Спину съобщи, че Кишинев е в положение да заплати 38 милиона $ от общо 63 милиона $. Правителството разгласи, че ще изиска на следващия ден от Народното събрание да вкара изключително състояние. Така то ще получи необятни пълномощия да ръководи енергийния бранш като да вземем за пример да трансферира доставки на газ от индустрията към семействата и да употребява бюджетни средства, с цел да заплати за горивото.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през днешния ден, че продажбите на съветски газ за Молдова са търговски въпрос сред " Газпром " и някогашната руска република, само че газът е бил доставен и би трябвало да бъде заплатен.

" Газпром " е предизвестил през вчерашния ден, че в случай че предплатеното заплащане не бъде осъществено до 20 януари ще спре доставките на газ, сподели министър председателят на Молдова Наталия Гаврилица.

Молдова и " Газпром " преди време подписаха петгодишен контракт с начална дата 1 ноември. Според изискванията му на 20-то число всеки месец се реализира предплатено заплащане.

Малката някогашна руска република вкара изключителна обстановка в енергийния бранш за 30 дни в края на октомври, напомня Ройтерс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР