Руският енергиен гигант Газпром“ е започнал да използва запасите си,

...
Руският енергиен гигант Газпром“ е започнал да използва запасите си,
Коментари Харесай

„Газпром“ е започнал да използва газовите си запаси, за да стабилизира пазара

Руският енергиен колос „ Газпром “ е почнал да употребява запасите си, с цел да усили доставките на природен газ по тръбопроводната мрежа и да стабилизира скока на цените. Това съобщи в изявление за Би Би Си заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, представен от Ройтерс.

Рябков отхвърли изказванията, че Русия задържа газ, предопределен за европейския пазар, където цените на електрическата енергия и синьото гориво се покачиха внезапно през последните месец на фона на комбинацията сред лимитираните доставки и мощното търсене в стопанските системи, възстановяващите се от пандемията от COVID-19.

„ Подкрепяме енергийната сигурност на Европа и желаеме да работим взаимно. „ Газпром “ в действителност стартира да употребява запасите си, с цел да стабилизира пазара “, разяснява Рябков.

Информационна организация Интерфакс, базирайки се на данни от Gas Infrastructure Europe, заяви, че Газпром е изпомпвал газ от вместилище в Хайдах, Австрия, за един ден на 7 октомври след скока на цените до рекордно високо равнище.

„ Работим целеустремено, безшумно и трезво за стабилизиране. Не е в наш интерес да разклащаме лодката в допълнение “, сподели още Рябков.

По-рано група законодатели от разнообразни политически групи в Европейския парламент приканиха Европейската комисия да проверява ролята на „ Газпром “ в повишението на цените на природния газ, като обявиха, че държанието на компанията ги е предиздвикало да я заподозрат в операция на пазара и „ опити за оказване на напън “ върху Европа, тъй че бързо да се даде зелена светлина за пускане на газопровода „ Северен поток 2 “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР