Руският Болшой театър разочарова почитателите на операта и балета, след

...
Руският Болшой театър разочарова почитателите на операта и балета, след
Коментари Харесай

Болшой театър отмени представления на режисьори с позиция срещу войната

Руският Болшой спектакъл разочарова феновете на операта и балета, откакто ненадейно смъкна от репертоара си редица от представления през тази седмица на режисьори, които се оповестиха срещу войната в Украйна, оповестява Ройтерс.

Театърът не изясни за какво смъква операта „ Дон Паскуле “, режисирана от Тимофей Кулябин, и балета на Кирил Серебренников „ Нуреев “.

Кулябин употребява своя акаунт в Инстаграм, с цел да изрази взаимност с Украйна и да се подиграе с формулировката, която Русия употребява, с цел да назове войната. Той показа корицата на книгата „ Война и мир “ на Лев Толстой, като размени първата дума от заглавието със „ Специална интервенция “ – терминът, с който Кремъл назовава нашествието.

В изявление пред France 24 през предишния месец Серебренников сподели, че „ е напълно явно, че Русия стартира войната “ и че това разрушава сърцето му.

„ Това е война, която убива хора. Това е най-лошото нещо (което) може в миналото да се случи с цивилизацията, с човечеството… Това е филантропична злополука, това са реки от кръв “, съобщи той.

И двамата режисьори се намират отвън Русия.

Особено отвращение породи анулацията на „ Нуреев “ – спорна режисура, чиято премиера беше през 2017 година в Болшой спектакъл. Историята на танцьора на Рудолф Нуреев, който е избягал на Запад през 1961 година, включва сцена с неговия гей ухажор, която тества толерантността на Кремъл към така наречен хомосексуална агитация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР