Руският бизнесмен Олег Дерипаска е изгубил за един ден 957

...
Руският бизнесмен Олег Дерипаска е изгубил за един ден 957
Коментари Харесай

Руският бизнесмен Олег Дерипаска е изгубил близо милиард долара от новите санкции на САЩ



Руският предприемач Олег Дерипаска е изгубил за един ден 957 милиона $ поради новите американски наказания, оповестява заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки “Форбс”. Той е измежду 38-те души, които засягат рестриктивните мерки, наложени в петък от Съединени американски щати към съветски олигарси и компании.

В листата се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 милиона $ поради това, както и Виктор Вескелберг, чието положение е намаляло с 41 милиона $. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в листата, не се е трансформирало. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под глобите, пък са се нараснали надлежно с 1 и 8 милиона $, сочат изчисленията на " Форбс ".

Вашингтон наложи глобите с аргумента, че физическите лица и фирмите под техен надзор извличат изгоди от съветската страна, която е въвлечена в " злонамерени действия " по света. Днес с декларация Руското външно министерство даде обещание корав отговор, а в нея Съединени американски щати бяха наречени крадци.

Олег Дерипаска разяснява през днешния ден, че решението на Съединени американски щати да му наложат наказания е " безпричинно, смехотворно и неуместно ". " Събитията от тази заран са доста неуместни, само че не и непредвидени ", се споделя на декларация на предприемача, представена от Ройтерс.

Решението на американското държавно управление да включи милиардера Дерипаска в санкционния си лист може да даде отражение по целия свят, тъй като неговата бизнес империя има световно наличие и има за сътрудници редица огромни интернационалните компании, отбелязва " Ройтерс ". Според " Форбс " положението на Дерипаска възлиза чисто на 6.7 милиарда $. Той е главен притежател на конгломерата И Ен Плюс (En+), който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел.

Включването на Дерипаска в листата със наказания може да породи затруднения и за фирмите, с които той прави бизнес. Сред тях са немският авто колос " Фолксваген " и компанията " Гленкор ", която търгува със първични материали. Други непознати компании с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания " Щрабаг ", както и сингапурската компания Чанги Еърпорт интернешънъл.

Компанията " Русал " изрази страдание че е в листата и добави, че нейни съветници изследват обстановката. Русал е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна.

" Русал " има дял в австралийската Куинсленд Алумина лимитед - един от водачите в алуминиевата промишленост и водещата алуминиева рафинерия в света. " Норникел " пък има активи във Финландия, Австралия и Южна Африка.

Дерипаска постоянно има срещи с съветския президент Владимир Путин. Той влага доста средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.

Любопитен факт към Олег Дерипаска, че е правил бизнес при започване на 21 век с Пол Манафорт, който по-късно стана началник на предизборната акция на Доналд Тръмп.

По времето, когато е правил бизнес с Дерипаска, Манафорт е предоставял препоръки за акцията на Виктор Янукович, проруския украински президент, определен през 2010 година отпред на Украйна.

Базираната в Кипър компания, обвързвана с Дерипаска – " Сърф Хърайзън лимитед " заведе дело против Манафорт и неговия асистент Рик Гейтс в съд в Ню Йорк през януари, обвинявайки ги, че са си присвоили нелегално повече от 18,9 милиона $ от средства, предопределени за покупко-продажби в Украйна през 2008 година

Жалбата бе резултат от бизнеспартньорство, датиращо от 2006 година, когато Манафорт и Гейтс убедили Дерипаска да влага в частен фонд, който да прави вложения главно в Русия и Украйна. Въпреки този спор Манафорт се опитал да резервира контакти с съветския олигарх.

Миналата година в. " Вашингтон пост " заяви, че Манафорт пратил имейл през юли 2016 година посредством медиатор на Дерипаска, предлагащ му " частни срещи " по отношение на президентската акция на Тръмп. Говорител на Манафорт след това сподели, че размяната на имейли е била " безвредна " и е целяла събиране на пари, които дължали някогашни клиенти на Манафорт.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР