Руският автомобилен пазар през следващите пет години може да се

...
Руският автомобилен пазар през следващите пет години може да се
Коментари Харесай

За възстановяването на руския автомобилен пазар ще са необходими минимум 5 години

Руският авто пазар през идващите пет години може да се върне към равнищата отпреди рецесията. През 2027 година продажбите на нови леки коли в Русия могат да варират от 1,49 млн. до 1,55 млн. единици, допускат анализаторите на Trust Technologies (бившата PwC в Русия). Ръстът ще се дължи на разширението на локалното сглобяване на коли и навлизането на нови играчи на пазара, както и на увеличението на предлагането на коли посредством паралелния импорт, смятат специалистите

До 2027 година пазарът на коли в Русия ще се възвърне до равнищата отпреди рецесията. Тази прогноза е направена от анализатори на Trust Technologies в изследването „ Преглед на автомобилния пазар в Русия през 2022 година и вероятностите за развитие„, за което осведоми Forbes.

В изследването са показани две прогнози – базова и оптимистична. Според базовата прогноза съветският пазар на коли ще нарасне със 7% до 670 000 единици до края на 2023 година и ще се усили с 22% до 1,49 млн. единици до 2027 година Оптимистичната прогноза допуска, че пазарът ще се усили с 28% през 2023 година, т.е. ще бъдат продадени 800 000 нови автомобила. До 2027 година тази цифра ще се усили с 18% до 1,55 млн. единици.

Според Виктория Синичкина, шеф на автомобилната Trust Technologies, реализацията на тези сюжети ще зависи „ главно от стабилността на геополитическата обстановка, развиването на паралелния импорт, стабилността на ценовото ниво, както и от появяването на нови играчи на пазара (увеличаване на локалното сглобяване)„. Но съгласно Синичкина би трябвало да се има поради, че пазарът ще се развива на фона на намаляващата кредитоспособност на популацията и на високите цени на колите, както и на спиранията в доставките на съставни елементи.

Публикуването на сходни дълготрайни прогнози може да значи, че се планува събитията в Украйна да продължат дълго.

По принцип съветският авто пазар се срина. Според оповестената публична информация през 2022 година продажбите на нови леки коли в Русия възлизат на малко над 626 000 единици, което е с 58,7% по-малко спрямо 2021 година, когато са продадени 1,51 млн. единици. В парично изражение пазарът е изгубил 40,9%, като продажбите през 2022 година са възлизали на 1,6 милиарда рубли, съгласно изследването на съветската аналитична компания Trust Technologies.

Възможно е обстановката да се усъвършенства, тъй като РФ стартира да работи с ирански марки. През месец февруари 2023 година стана известно, че иранските компании SAIPA и Iran Khodro са почнали развой на узаконяване на своите коли в Русия. Първите ирански коли се  чака да се появят на пазара на 1-ви юни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР